Tweede leven in Gambia en Kosovo voor apparatuur Noorderpoort

GRONINGEN - Onderwijsinstelling Noorderpoort zorgt er met hulp van haar ICT-leverancier Bossers & Cnossen voor dat ook studenten in minder welvarende landen kunnen werken met goed werkende systemen en apparaten van hoge kwaliteit. Albert Vlaardingerbroek, directeur Bestuursdienst/ Bestuurssecretaris bij Noorderpoort, vertrekt zaterdag 18 maart naar het Afrikaanse Gambia om een project met 100 desktops in goede banen te leiden.

Vlaardingerbroek bracht ruim een jaar geleden een bezoek aan een ICT-bacheloropleiding van University of the Gambia. "De studenten deden alles uit het hoofd zonder dat zij toegang hadden tot een persoonlijke computer", vertelt Vlaardingerbroek. Noorderpoort en Bossers & Cnossen hebben er destijds samen voor gezorgd dat 150 second life laptops naar diverse scholen en de universiteit werden verscheept. Zo konden onder andere de ICT-studenten hun studie met goed materiaal voortzetten.  Dit werd mede mogelijk gemaakt via de Foundation Humanitarian Aid Gambia.

Contacten zorgvuldig opbouwen

Inmiddels is Vlaardingerbroek ook in contact gekomen met het ministerie van Onderwijs in Gambia. Gambia is volgens de directeur echter een corrupt land, waar de spullen gemakkelijk op een verkeerde plek terechtkomen. "Het is daarom belangrijk om de juiste mensen voor je te hebben en deze contacten moet je zorgvuldig en langzaam opbouwen."

Noorderpoort en Bossers & Cnossen

Noorderpoort en Bossers & Cnossers startten 16 jaar geleden een puur zakelijke relatie. Deze is inmiddels uitgegroeid tot een 'prettige samenwerking', waarbij hulp geboden wordt aan wereldwijde initiatieven. "Ik heb een grote drive om dingen goed te doen en beter te maken en om te bekijken of ik ergens iets aan kan bijdragen",  stelt directeur Jeroen Bos van Bossers & Cnossen. "We zijn een rijk land en zijn in de positie dat we anderen helpen, dat besef ik me heel goed." Wanneer Bossers & Cnossen laptops en desktops terugkrijgt, zodat ze een tweede leven kunnen krijgen in bijvoorbeeld Gambia, controleren zij alles op duurzame kwaliteit en bruikbaarheid. Vlaardingerbroek: "Alle laptops van ons doen het nog steeds en hiermee onderscheidt het materiaal van Noorderpoort en Bossers & Cnossen zich van anderen."

Andere internationale initiatieven

Behalve voor Gambia maken Noorderpoort en Bossers & Cnossen zich ook sterk voor het onderwijs van jongeren in Kosovo. Hoewel dat land volledig gedigitaliseerd is, ontbreekt het er toch aan voldoende kennis, capaciteit en materiaal. Ook hier wordt op regelmatige basis apparatuur naartoe gezonden dat een tweede leven krijgt.

Eigen regio

Ook in de eigen regio is Noorderpoort actief. Jaarlijks helpt Noorderpoort 50 tot 100 studenten in de regio die in financiële nood verkeren. Zij krijgen bijvoorbeeld lesmateriaal, zoals laptops.