FC Groningen-publiek eindelijk weer eens tevreden

GRONINGEN - Opnieuw geen winst voor FC Groningen in een thuiswedstrijd, maar een gelijkspel tegen Ajax is een goed resultaat. De aanhang ging dan ook tevreden huiswaarts.

Door Wim Masker

Ajax was beter, de recordkampioen beschikt nu eenmaal over betere spelers. Vooral in de tweede helft werd dat zichtbaar. Voor de rust viel er nog weinig kwaliteitsverschil te bespeuren. FC Groningen zette vroeg druk op de onervaren verdediging van Ajax, wat veel onnauwkeurigheden in de Amsterdamse opbouw tot gevolg had. Wat bijdroeg aan het evenwicht was dat Ajax-vormgever Hakim Ziyech vooral lekker wilde voetballen. Hij trof echter in Tom Hiariej een felle en wendbare tegenstander die hem vaak hinderlijk voor de voeten liep.

Goed koppel

Hiariej vormde een gedegen koppel met Ruben Jenssen. De ervaren Noor was een belangrijk rustpunt en kon de sterke Davy Klaassen een groot deel van de wedstrijd neutraliseren. Diens gelijkmaker kon Jenssen echter niet voorkomen, zoals er nog een paar momenten waren dat hij de snellere Klaassen kwijt was. Achter Hiariej en Jenssen waren ook Kasper Larsen en Etienne Reijnen op dreef. Het centrale verdedigingsduo schakelde Kasper Dolberg uit en gaf waar mogelijk rugdekking aan beide controlerende middenvelders.

Nieuw spitsenduo

Sinds de uitwedstrijd tegen Sparta vormen Bryan Linssen en Mimoun Mahi het nieuwe spitsenduo van FC Groningen. Linssen, daarvoor 5 wedstrijden ongelukkig spelend als linkshalf, is op zijn nieuwe positie duidelijk opgeleefd. Met 3 goals in 2 wedstrijden voerde hij zijn totaalproductie op naar 4. De Limburger heeft bij VVV en Heracles als vleugelspits aangetoond goed te zijn voor zo’n 10 goals per seizoen. In een 2-spitsensysteem moet hij dat aantal minimaal kunnen evenaren.

Weinig speelritme

Oussama Idrissi speelt nu linkshalf. De 21-jarige aanvaller raakte half oktober door een voetblessure zijn basisplaats kwijt en bleef 4 maanden buiten de basiself. Pas tegen Sparta keerde hij in de ploeg terug, hij mist dan ook nog ritme. Meer dan Linssen zoekt Idrissi de 1 tegen 1. Wanneer hij zijn acties beter doseert, kan hij een belangrijk aanvalswapen op links worden.

Herkansing

Rechts voorin is Simon Tibbling ook een begaafde dribbelaar, maar zijn schoten en voorzetten zijn niet geweldig. Hij is meer de man van de steekpass. Tibbling heeft daarom behoefte aan een snelle, opkomende rechtsback achter zich. De trage Samir Memisevic is een noodgreep voor die positie. Desevio Payne heeft betere papieren, maar roept door zijn schuchtere spel alom twijfels op. De 21-jarige Amerikaan krijgt door de schorsing van Memisevic zondag in Kerkrade waarschijnlijk een nieuwe kans om zich te bewijzen.