Eeldenaren maken videoboodschap voor staatssecretaris Klaas Dijkhoff

EELDE - Ruim 100 Eeldenaren, waaronder Nobelprijswinnaar Ben Feringa, hebben een indringende videoboodschap gemaakt voor staatssecretaris Kaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. In de video vragen ze om hulp voor hun dorpsgenoot Wagif Faredzjulaev.

Wagif vluchtte 15 jaar geleden uit Azerbeidzjan en dreigt nu uitgezet te worden, zonder zijn Nederlandse vrouw Günel en hun kinderen Farhad (6) en Leyla (4). De video is een vervolg op eerdere acties uit de dorpsgemeenschap. De afgelopen weken zijn ruim 7000 handtekeningen opgehaald, hebben basisschoolkinderen duizenden ansichtkaartjes aan de staatssecretaris gestuurd, werd een druk bezochte bijeenkomst gehouden in het dorp en is een kunstwerk gemaakt. Op Valentijnsdag reisde een grote delegatie Eeldenaren naar Den Haag om daar te spreken met Kamerleden en met de hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND.

Recht uit het hart

“We willen de staatssecretaris laten zien wie we zijn. Heel gewone mensen die ontzettend bezorgd zijn. Het gaat om het leven van 2 kleine kinderen die straks hun vader kwijt zijn. Dat houdt ons uit onze slaap”, zegt dorpsgenoot Ernst Arbouw. Hij schreef de tekst van de videoboodschap naar eigen zeggen ‘recht uit het hart’. “Er is in het dorp brede steun van de meest uiteenlopende mensen. Van jong tot oud, van links tot rechts, van kleuters tot Nobelprijswinnaar Ben Feringa. Iedereen is het erover eens: Wagif hoort hier, in Eelde, bij Farhad en Leyla en bij Günel.” Naast Ben Feringa werkten ook het Groningse duo Rooie Rinus en Pé Daalemmer (Peter de Haan en Frank den Hollander) en burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo mee aan de film.

Discretionaire bevoegdheid

Staatssecretaris Dijkhoff kan de uitzetting van Wagif voorkomen met zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid. “Alleen de staatssecretaris kan nog beslissen om Wagif bij zijn gezin te houden”, zegt woordvoerder Christel Koperberg. “Wij blijven hem met zoveel mogelijk mensen vragen om die beslissing te nemen.”