MartiniPlaza richt fonds voor talentontwikkeling op

GRONINGEN - MartiniPlaza in Groningen richt dit voorjaar een noordelijk fonds voor talentontwikkeling op. Dit heeft directeur Willem de Kok zaterdagavond bekendgemaakt bij de viering van het 15-jarig bestaan van MartiniPlaza Theater.

MartiniPlaza Theater biedt jaarlijks podium aan ruim 100 producties die 1 dag tot soms een maand in Groningen te zien zijn. Deze producties worden door 100.000 tot 120.000 mensen bezocht. Ongeveer 70 % van hen komt uit de regio, het noorden. MartiniPlaza Theater richt zich op entertainment-producties, familievoorstellingen. Het gaat om theater-, musicals-, dans-, muziek- en kindervoorstellingen.

Talentontwikkeling

Het overgrote deel van de theatervoorstellingen wordt verzorgd door professionele productiehuizen of theatergezelschappen. Door de commerciële aanpak is er nauwelijks ruimte voor amateurgezelschappen, jong talent, lokale- of regionale initiatieven of talentontwikkeling. MartiniPlaza wil daar binnen het domein ‘show & entertainment’ verandering in brengen. Het wil talent ontwikkelen, jongeren stimuleren, kennisoverdracht bevorderen en letterlijk het podium bieden aan initiatieven. Dat wil wil het doen door middel van:
  • workshops
  • talentscouting
  • masterclasses
  • mogelijk maken van voorstellingen

Fonds

Om een en ander te realiseren wordt dit voorjaar een fonds opgericht. De financiële dekking komt uit een percentage van de kaartverkoop, giften, legaten of financiële bijdragen uit het bedrijfsleven. Het fonds wordt ondergebracht in een stichting waarbij het bestuur de criteria voor uitkeringen bewaakt. Het bestuur zal tevens aanvragen in behandeling nemen en belonen wanneer aan de voorwaarden voldaan wordt. Het bestuur is samen met de directie en programmeur van MartiniPlaza BV verantwoordelijk voor de activiteiten binnen het jaarprogramma.