Tentoonstelling 'Onvoltooid tegenwoordig’ bij Academie Minerva

GRONINGEN - Op de locatie Praediniussingel van Academie Minerva wordt donderdag 9 maart om 16.00 uur de tentoonstelling 'Onvoltooid tegenwoordig' geopend. In deze expositie tonen de voor de Gerrit van Houten Prijs 2016 genomineerde kunstenaars hun werk, samen met eerstejaars studenten van Academie Minerva.

De expositie ‘Onvoltooid tegenwoordig’ bestaat uit ingebracht werk van de genomineerde kunstenaars, schetsboeken van Gerrit van Houten zelf en een speciaal project van eerstejaars studenten van Academie Minerva, begeleid door docenten/ kunstenaars Allie van Altena en Frank Lisser. Leo Delfgaauw, docent en onderzoeker bij Academie Minerva, stelde de tentoonstelling samen.

Gerrit van Houten Prijs

Het was in 2016 150 jaar geleden dat Gerrit van Houten in Groningen werd geboren. Om deze talentvolle schilder meer bekendheid te geven reikt de Gerrit van Houten Stichting iedere 5 jaar de Gerrit van Houten Prijs uit. Dit om kunstenaars die op het punt staan door te breken naar het grote publiek, een extra stimulans te geven. De prijs is een geldbedrag van 5000 euro (plus een publieksprijs van 1000 euro).

Voordracht kunstkenners

Voor de Gerrit van Houten Prijs 2016 hebben 9 kunstkenners hebben een kunstenaar voorgedragen. Deze kunstenaars hebben ieder 2 of 3 kunstwerken aangeleverd, waaruit de tentoonstelling ‘Onvoltooid tegenwoordig’ is samengesteld. Een professionele jury bepaalt uiteindelijk wie de winnaar van de Gerrit van Houten Prijs 2016 wordt. Tegelijkertijd mag het publiek een stem uitbrengen voor de publieksprijs. De prijsuitreiking is donderdag 23 maart om 16.00 uur.

Genomineerden

De genomineerde kunstenaars zijn:
  • Henrike Scholten (voorgedragen door Andreas Blühm van het Groninger Museum)
  • Hans Hoekstra (voorgedragen door Annabelle Birnie van het Drents Museum)
  • Kim Habers (voorgedragen door Patty Wageman van Museum De Buitenplaats)
  • Christiaan Kuitwaard (voorgedragen door Han Steenbruggen van Museum Belvedère)
  • Simon Schrikker (voorgedragen door Marijke van der Woude van CBK Groningen)
  • Lotte Bosman (voorgedragen door Dorothea van der Meulen van Academie Minerva)
  • Jenny Boot (voorgedragen door fotograaf Reyer Boxem
  • Shertise Solano (voorgedragen door particulier kunstverzamelaar Frans Wisman)
  • Mari Stoel (voorgedragen door Marie-Jeanne Ameln en Ron Ritzerfeld van projectruimte SIGN).
De tentoonstelling is van vrijdag 10 tot en met vrijdag 31 maart te bezoeken. Entree: gratis.