Wierden en Borgen gaat balkons preventief versterken

GRONINGEN - Woningcorporatie Wierden en Borgen gaat de balkons van 3 wooncomplexen preventief versterken. Het gaat om 62 portiekflats en duplexwoningen aan de Polmanstraat, de Reddingiusweg en de P. Waijerstraat in de gemeente Groningen.

Uit landelijk onderzoek is gebleken dat bij woningen van vóór 1975 de kans bestaat dat de constructieve veiligheid van balkons niet voldoet aan de huidige eisen die in het Bouwbesluit zijn vastgelegd. Dat was reden voor Wierden en Borgen om onderzoek uit te laten voeren bij 4 portiekflats in de gemeente Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd door KPMS Bouwadvies.

Constructie voldoet (mogelijk) niet aan de norm

Deze week zijn de voorlopige resultaten gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt dat de constructie van de balkons bij 3 wooncomplexen (mogelijk) niet voldoet aan de veiligheidsnorm die in het Bouwbesluit is vastgelegd. Bij het vierde wooncomplex aan de Schoenerstraat en Boeiersingel voldoen de balkons wel aan de veiligheidsnorm. Omdat veiligheid voorop staat, heeft Wierden en Borgen maatregelen genomen bij de 3 wooncomplexen. De bewoners zijn per brief op de hoogte gebracht van de uitkomsten van het onderzoek. Tegelijkertijd is een aantal preventieve veiligheidsmaatregelen getroffen. De bewoners mogen voorlopig geen gebruik maken van de balkons en de ruimte eronder.

Balkons worden verstevigd

Een aannemer is inmiddels bezig om de balkons preventief te verstevigen met tijdelijke stutten. Ondertussen werkt Wierden en Borgen aan een plan om de constructie van de balkons duurzaam te versterken, in samenwerking met een constructeur uit de regio. De constructie wordt aangepast en verstevigd, zodat de balkons weer voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. De huurders worden geïnformeerd zodra de plannen gereed zijn. Dat gebeurt naar verwachting rond 17 maart.