Proef met fietsdeelsysteem BikeShare 050 in Groningen

GRONINGEN - 'BikeShare 050'. Onder deze naam is woensdag in Groningen een proef met een fietsdeelsysteem afgetrapt. Ongeveer 100 mensen gaan het systeem gedurende een half jaar testen. Gebruikers kunnen de 20 beschikbare fietsen met een app vinden en reserveren. Ook kunnen ze met de app het slot ontgrendelen.

Initiatiefnemer is Groningen Bereikbaar, de samenwerkingsorganisatie die maatregelen bedenkt om automobilisten uit de spits te halen en met reisalternatieven komt. "Groningen wil nu en in de toekomst goed bereikbaar zijn. De fiets speelt hierin een belangrijke rol. Daarom introduceren wij dit fietsdeelsysteem naar een idee van Steven de Boer van EnTranCe, onderdeel van de Hanzehogeschool", zegt directeur Wilko Huyink van Groningen Bereikbaar. 6 partijen doen mee aan BikeShare 050: Noorderpoort, Alfa-college, Hanzehogeschool, gemeente Groningen, provincie Groningen en Groningen Bereikbaar. Iedere partij registreert een aantal gebruikers, in totaal ongeveer 100 personen.

Smartphone

De gebruikers van de deelfiets krijgen een inlogcode voor de app. De fietsen zijn hiermee tot 4 uur van tevoren te reserveren. Ze zijn gestald op een aantal plekken in de stad, bij bijvoorbeeld scholen en overheidsgebouwen of op P+R-terreinen. Bij het achterlaten meldt de gebruiker de fiets via zijn smartphone weer af. Voor deze proef wordt samengewerkt met re-integratieorganisatie WerkPro. Bij een mankement aan de fiets krijgt WerkPro een melding en repareert deze. Als er te veel deelfietsen op 1 punt in de stad staan, zorgen medewerkers van WerkPro voor een betere verspreiding.

Voordelen

Het fietsdeelsysteem heeft volgens Groningen Bereikbaar verschillende voordelen. Het zorgt voor minder auto's in de spits en verbetert de bereikbaarheid van scholen en kantoren in de stad. Forenzen kunnen gemakkelijk vanaf de randen van de stad, zoals P+R-terreinen, het laatste deel van hun reis per fiets afleggen. Studenten kunnen binnen de stad fietsen in plaats van met de stadsbus te reizen. Dit is met name interessant voor de onderwijsinstellingen die meedoen aan de pilot. Daarnaast kan BikeShare 050 bijdragen aan de aanpak van het fietsparkeren en het verminderen van het aantal weesfietsen in de stad. "Ook met het oog op de aanpak van de zuidelijke ringweg, is het goed fietsen onder forenzen te stimuleren. En natuurlijk is fietsen gewoon gezond!", stelt Huyink. Meer informatie: www.groningenbereikbaar.nl/bikeshare050