VRIJDAGlezingen over landschapsfotografie

GRONINGEN - Onder de noemer 'Het Land Voor Mij...' staat dit voorjaar bij VRIJDAG in Groningen een 4-delige serie lezingen over landschapsfotografie geprogrammeerd. Deze serie start donderdag 9 maart met een lezing van fotograaf Misha de Ridder.

“Het landschap is één van de meest aansprekende en populaire genres in de fotografie”, zegt Wim Bosch, de drijvende kracht achter deze lezingenserie. “Een landschapsfoto is geen objectieve weergave van wat er gebeurde voor de lens tijdens het indrukken van de ontspanner, maar een persoonlijk en door de maker gecreëerd document, een visie op de werkelijkheid. Zo bekeken is het fotografische landschap wellicht ook een mentale afdruk van zijn maker."

Misha de Ridder

Fotograaf Mischa de Ridder woont en werkt in Amsterdam. Zijn foto’s zijn tentoongesteld in onder meer Amsterdam, Antwerpen en New York. In zijn lezing zal hij antwoord geven op de volgende vraag: 'landschap is een paradox: hoe kan men vastleggen in beeld wat misschien niet gefotografeerd kan worden?'. De lezing vindt plaats op de locatie Walstraat. Aanvang: 20.00 uur. Entree: 7,50 euro (studenten en cursisten bij VRIJDAG: € 5). Reserveren: doen@bijvrijdag.nl.

Overige lezingen

De overige lezingen in de reeks Het Land Voor Mij… worden gehouden op 6 april (Marieke Kijk in de Vegte & Harry Cock), 11 mei (Scarlett Hooft Graafland) en 8 juni (Hans van der Meer).

Fotowedstrijd

VRIJDAG heeft overigens een fotowedstrijd aan de lezingen gekoppeld. Amateurfotografen worden uitgedaagd om in het Groninger landschap de restruimte vast te leggen. Het gaat om die plekken, die ontsnapt zijn aan planners en makers, die spontaan ontstaan zijn. Meer informatie: www.bijvrijdag.nl/hetlandvoormij