JOVD Groningen: verdraagzaamheid kan ook zonder genderneutrale toiletten

GRONINGEN - De JOVD Groningen vindt dat de jongerenpartijen zich met belangrijker zaken bezig moeten houden dan genderneutrale toiletten in het stadhuis. 'De Jonge Democraten, PINK, de Jonge Socialisten en DWARS zijn heel goed in het uitvergroten van problemen in de Stad', stelt de JOVD in een persbericht.

De jongerenpartijen van D66, PvdA, GroenLinks en de PvdD stuurden donderdag een open brief naar het gemeentebestuur met de oproep in het gerenoveerde stadhuis alleen maar genderneutrale toiletten te plaatsen. "Wij vinden verdraagzaamheid erg belangrijk, maar het moet geen doel op zich worden", stelt voorzitter Reender Reenders van de JOVD Groningen. "Wij zijn niet tegen genderneutrale toiletten op zichzelf. Laten wij vooral als samenleving verdraagzaam zijn en iedereen naar het toilet laten gaan waar die zich thuis voelt. Mensen worden geen greintje verdraagzamer als de politiek dit soort maatregelen oplegt."

Nieuwe problemen

De JOVD stelt dat het instellen van genderneutrale toiletten nieuwe problemen met zich meebrengt. 'Zo zijn er bijvoorbeeld vrouwen die zich minder veilig gaan voelen als ze het toilet moeten delen met mannen en zijn er ook andere mensen die zich minder prettig voelen als ze het toilet moeten delen. Ook is het onpraktisch, denk bijvoorbeeld aan urinoirs die verwijderd moet worden.' Reenders: "Het lijkt erop dat met de verkiezingen in aantocht de jongerenpartijen bezig zijn met een wedstrijdje ver plassen wie het meest verdraagzaam is. Het is jammer dat dit moet gebeuren over de rug van veel transgenders die met veel grotere acceptatieproblemen te maken hebben dan mannen- en vrouwentoiletten.’’ Gerelateerd artikel: Jongerenpartijen pleiten voor genderneutrale toiletten