Jongerenpartijen pleiten voor genderneutrale toiletten

GRONINGEN - De Jonge Socialisten (PVDA), DWARS (GroenLinks), Jonge Democraten (D66) en Pink! (PvdD) roepen in een open brief aan het gemeentebestuur op genderneutrale toiletten te plaatsen in het gerenoveerde stadhuis.

In Nederland is 2 % van de bevolking transgender of niet eenduidig vrouw of man. "Dit is een enorm grote groep mensen voor wie de openbare ruimte niet altijd een veilige ruimte is", stelt Rico Tjepkema namens de 4 jongerenpartijen. "Een goed voorbeeld hiervan is het letterlijk hokjesdenken wanneer het aankomt op openbare toiletten. Iemand wordt gedwongen om te kiezen tussen een wc voor mannen of vrouwen wat leidt tot ongemakkelijke situaties."

Genderneutraal toilet

De jongerenpartijen pleiten daarom voor genderneutrale toiletten. Een genderneutraal toilet is een toilet waar niet langer beschreven wordt voor wie deze toegankelijk is omdat het toilet voor iedereen toegankelijk is. De politieke jongerenorganisaties vinden dat de gemeente een voorbeeldrol heeft en dus de verbouwing van het stadhuis moet aangrijpen om haar toiletten genderneutraal te maken.

Kleine maar positieve maatregel

Tjepkema: "Het is een kleine maar positieve maatregel die een hardnekkig probleem kan verhelpen. Daarnaast zijn genderneutrale toiletten in bijvoorbeeld de trein, in kleine winkels en bij festivals ook al genderneutraal. Het is ook nog eens oneerlijk dat je soms op basis van je geslacht langer in de rij moet staan voor de wc." In de gemeenten Utrecht en Arnhem en diverse universiteiten is een aantal toiletten inmiddels genderneutraal.