Ivan Bautmans visiting professor Hanzehogeschool Groningen

GRONINGEN - Professor dr. Ivan Bautmans wordt woensdag 1 maart officieel geïnstalleerd als visiting professor op de Hanzehogeschool Groningen.

Ivan Bautmans gaat op het thema 'Kwetsbaarheid in beweging' intensief samenwerken met zowel het lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing (onderzoek) als met de docenten en studenten van Academie voor Gezondheidsstudies (onderwijs).

Kwetsbaarheid in beweging

Een van de belangrijkste belemmeringen van ouder worden is kwetsbaarheid. Fysieke kwetsbaarheid is het grootste probleem naast sociale, medische en psychologische kwetsbaarheid. Fysieke kwetsbaarheid toont zich in spieratrofie, spierzwakte en vermoeidheid. Deze verschijnselen kunnen verminderd of zelfs voorkomen worden door fysieke activiteit, zoals spierversterkende oefeningen.

Aanstelling Bautmans

De aanstelling van Bautmans – expert in bio-gerontologie - als 'visiting professor' binnen het Centre of Expertise Healthy Ageing gaat bijdragen aan het onderzoek over dit probleem door bijvoorbeeld te bekijken wat nodig is om efficiënte oefentherapie voor kwetsbare ouderen op te stellen. Ook wordt onderzocht hoe de specifieke biologische veranderingen in de skeletspieren na fysieke oefening zijn.

Ivan Bautmans

Prof. dr. Ivan Bautmans is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij voorzitter is van de vakgroep Gerontologie en de onderzoeksgroep Frailty in Ageing research. Zijn onderzoek naar spiervermoeidbaarheid bij kwetsbare ouderen werd bekroond door 6 wetenschappelijke prijzen.