FC Utrecht aantrekkelijk

Groningen - Slechts 3 punten peurde FC Groningen uit 4 wedstrijden tegen Sparta en Excelsior. Een van de oorzaken waardoor de ploeg in de grauwe middenmoot verkeert.

Door Wim Masker

FC Groningen ontvangt zaterdagavond subtopper FC Utrecht. De nummer 4 op de ranglijst heeft een wat lagere begroting dan FC Groningen maar kan dankzij eigenaar Frans van Seumeren wel iets meer uitgeven. Nog geen 2 jaar geleden verkeerde FC Utrecht in vergelijkbare omstandigheden als FC Groningen nu. De club was met saai voetbal in de middenmoot beland, wat tot gevolg had dat in Nieuw Galgenwaard vaak nog niet de helft van de 24.500 zitplaatsen bezet was.

Voller stadion

De ommekeer kwam met Erik ten Hag als nieuwe hoofdtrainer. Ten Hag zag geen goede vleugelspelers in de selectie en liet zijn elftal voortaan met 2 spitsen spelen. Na veel trainen leidde dat tot aantrekkelijker en beter voetbal. FC Utrecht eindigde vorig seizoen knap als vijfde en behaalde daarnaast de bekerfinale. Langzaam maar zeker verminderde het grote aantal lege kuipjes in De Galgenwaard en die trend zet zich dit seizoen door. Ondanks het vertrek van de uitblinkers Timo Letschert en Bart Ramselaar is FC Utrecht ook dit seizoen een stevige subtopper.

Niet productiever

Voetbalt FC Utrecht doorgaans wat beter en attractiever dan FC Groningen, de ploeg is met 33 om 31 goals niet veel productiever. Mimoun Mahi (10 doelpunten) en Tom van Weert (5) hebben zelfs meer gescoord dan hun Utrechtse collega’s SébastienHaller (9) en RichairoZivkovic (4). Qua spelopvatting verschillen Ten Hag en Ernest Faber niet veel. In beider elftallen hebben slechts 4 spelers een voornamelijk defensieve taak. Maar bij Ten Hag zijn dat 3 verdedigers en 1 verdedigende middenvelder, bij Faber beide centrumverdedigers en 2 controlerende middenvelders.

Derde aanvaller

Het grote verschil is dan ook hoe beide trainers hun middenveld inrichten. Ten Hag stelt een verdedigende middenvelder op. Daardoor kan Nacer Barazite als derde aanvaller spelen en kunnen de halfspelers Yassin Ayoub en Sofian Amrabat offensief meer bijdragen dan Ruben Jenssen en de zaterdag geschorste Juninho Bacuna bij FC Groningen. FC Utrecht komt echter wel gemakkelijker aan aanvallen toe en hoeft daardoor minder te verdedigen. Waar bij Faber beide backs zich aanvallend moeten inschakelen, daar is die rol bij Utrecht voornamelijk weggelegd voor rechtsback Giovanni Troupée. Die kan dat ook veel beter dan linksback Robin van der Meer, die meer een echte verdediger is. Zo blijkt het ene 4-4-2 het andere niet. Zaterdag is het verschil te zien. De aftrap is om 18.30 uur.