FC Groningen schiet tekort

GRONINGEN - FC Groningen deed er zaterdagavond in De Kuip alles aan om Feyenoord van scoren af te houden, maar slaagde daarin niet. Het aanvalsspel was opnieuw onvoldoende en kleurloos.

Door Wim Masker

Hoofdtrainer Ernest Faber sprak vrijdagmiddag tijdens het informele wekelijkse perspraatje duidelijke taal. “We moeten tegen Feyenoord niet alleen maar verdedigen, want dan gaan we geen resultaat halen. We zullen waar mogelijk ook moeten aanvallen en dan nauwkeuriger zijn dan tegen Excelsior.” Van het eerste voornemen kwam weinig terecht, van het tweede niets.

9 verdedigers

FC Groningen startte in een behoudende 5-4-1 opstelling, met in de praktijk 5 centrale verdedigers en 4 vleugelverdedigers. FC Groningen hield de ruimtes klein, verdedigde goed en geconcentreerd, maar desondanks kreeg Feyenoord nog een handjevol scoringskansen. Daarvan benutte de eredivisiekoploper er 2. Bij de eerste goal was Jens Toornstra net even eerder bij de bal dan Juninho Bacuna en bij zijn tweede doelpunt stond de veelzijdige middenvelder eventjes helemaal ongedekt.

Ondermaats

Verscheen FC Groningen in de eerste helft nog 3 keer gevaarlijk voor het doel van Feyenoord – en had het zelfs 1 keer moeten scoren – in de tweede helft kwam de ploeg tot nog maar 1 dreigend tegenstootje. Aan de bal was het spel opnieuw ondermaats. De verdedigers en de middenvelders – voor zover je ze zaterdag zo kon noemen – ruimden meer op dan dat ze serieus opbouwden. Van goed uitgevoerd countervoetbal viel dan ook niet te genieten.

Aderlating

Teleurstellend, want voor de winterstop maakte het spel van FC Groningen nog zo’n hoopgevende ontwikkeling door, als we de matige vertoning tegen Go Ahead Eagles even niet meerekenen. De resultaten waren een subtopper waardig en het spel over steeds langere perioden onderhoudend. Met gevarieerd aanvalsvoetbal lukte het zelfs om de ultra-defensieve codes van Roda JC (2-0) en ADO (2-1) te kraken. En bij Ajax werd weliswaar ook met 2-0 verloren, maar in Amsterdam speelde FC Groningen aanzienlijk beter dan zaterdag in Rotterdam.

Geschikte tegenstander

We hebben het al eerder vastgesteld: met de verkoop van linkshalf Albert Rusnák en rechtsback Hans Hateboer heeft het elftal respectievelijk rust aan de bal en diepgang ingeleverd. Ernest Faber en zijn assistent Marcel Groninger zullen met iets nieuws moeten komen. Terugkeren naar 4-3-3, met Mimoun Mahi en Oussama Idrissi/ Bryan Linssen als doelgerichte vleugelspelers, of weer 4-4-2 gaan spelen met 4 échte middenvelders. Dat betekent dat Linssen in de strategisch zo belangrijke verbindingslinie plaatsmaakt voor Tom Hiariej of Jesper Drost. Was kampioenskandidaat Feyenoord misschien geen geschikte tegenstander voor een systeemaanpassing, degradatiekandidaat Sparta is dat wel.