Kristina Vårlid wint Grachtenfestival Conservatorium Concours 2017

GRONINGEN - Gitariste Kristina Vårlid heeft het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2017 gewonnen. De studente van het Prins Claus Conservatorium in Groningen won de vakjuryprijs.

Kristina Vårlid verdiende met de winst een optreden tijdens het Grachtenfestival 2017, dat plaatsvindt van 11 tot en met 20 augustus, en een tour langs Nederlandse concertzalen in het seizoen 2017/2018. Verder won zij € 5000, beschikbaar gesteld door het Sena Muziekproductiefonds, een optreden tijdens het Lunchconcert op woensdag 28 juni in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en een professionele fotoshoot door Ronald Knapp. De publieksprijs ging met 36 % van de stemmen naar saxofonist Jos Baggermans, studerend aan het ArtEZ Conservatorium.

Beoordeeld door jury

De 6 finalisten werden door de jury beoordeeld op instrumentbeheersing en repertoirekeuze. Daarnaast beoordeelde de jury de manier waarop de musicus zich presenteerde aan het publiek. De finalisten kregen enkele weken voor de finale een presentatietraining van Ab Nieuwdorp, presentator op NPO Radio 4 en artistiek adviseur van het Grachtenfestival. De jury bestond uit harpist Remy van Kesteren (voorzitter), talentscout en voormalig impresario Pieter Alferink, muziekjournalist Frederike Berntsen, Werner Herbers, voormalig solo-hoboïst van het Koninklijk Concertgebouworkests, schrijver/ muziekjournalist Merlijn Kerkhof en dirigent Taco Kooistra.