Jim Jarmusch Retrospectief in Groninger Forum

GRONINGEN - 'Paterson', de nieuwste film van Jim Jarmusch, gaat in Nederland donderdag 9 februari in première. Dit is voor het Groninger Forum aanleiding een aantal van Jarmusch' klassiekers opnieuw in de schijnwerpers te zetten. Onder de noemer 'The Way of Jarmusch' worden tussen 13 februari en 25 maart 6 van zijn films vertoond.

Jim Jarmusch wordt gerekend tot een van de grootste onafhankelijke levende filmmakers, met een voorliefde voor buitenstaanders die bij toeval ergens belanden – net als in het echte leven zelf. Zijn losjes gecomponeerde, vaak droogkomische films tonen juist de alledaagse gebeurtenissen die de meeste mensen voor lief nemen.

Programma The Way of Jarmusch

Permanent Vacation ( 1980) Maandag 13 februari 21.15 uur en zaterdag 18 februari 16.15 uur Allie Parker slijt zijn dagen in een nauwelijks ingericht appartement en wil in de voetsporen van jazzlegende Charlie Parker treden. Maar deze zelfingenomen Don Quichot is vooral op de vlucht voor welke verantwoordelijkheid dan ook. Jarmusch regiedebuut. Stranger than paradise (1984) Maandag 20 februari 21.15 uur en zaterdag 25 februari 16.15 uur Hongaarse immigrant Willie (John Lurie) is als slacker helemaal gesettled in New York met zijn pokerspel, zijn cool, zijn vriend Eddie en zijn relaxte handeltje. Dan is daar zijn nichtje Eva. Down by law (1986) Maandag 27 februari 21.15 uur, dinsdag 28 februari 18.30 uur (Cinemadiner) en zaterdag 4 maart 16.15 uur Een praatzieke Italiaanse toerist (Roberto Benigni), een verlopen radio dj (Tom Waits) en een kleine pooier (John Lurie) ontmoeten elkaar in een politiecel in New Orleans. De mannen doden de tijd met onzinpraat en spelletjes en broeden op een ontsnappingsplan. Mystery Train (1989) Maandag 6 maart 21.15 uur en zaterdag 11 maart 16.15 uur Drieluik. De geest van Elvis Presley waakt over allen in een hotel in Memphis. Jarmusch stopte het scenario vol vreemde personages, Japanners en Italianen die als observanten van de Amerikaanse samenleving dienst doen. Tom Waits brompraat de stukken aan elkaar. Night on Earth (1991) Maandag 13 maart 21.15 uur en zaterdag 18 maart 16.15 uur Jim Jarmusch maakte 5 eenakters, gesitueerd in even zoveel steden, waarin taxichauffeur en klant voor de duur van een rit tot elkaar veroordeeld zijn. Behalve door Parijs, Tokio, Los Angeles en Helsinki laat Jarmusch de taxi ook door Rome rijden. Aan het stuur aldaar zit spraakwaterval Roberto Benigni, de Italiaanse komiek. Dead man (1995) Maandag 20 maart 21.15 uur en zaterdag 25 maart 16.15 uur Western waarin William Blake (Johnny Depp) naar het woeste westen reist om daar accountant te worden. Als hij gewond raakt, ontfermt een indiaan zich over hem. Met muziek van Neil Young.