Groninger Museum presenteert eerste grote solovoorstelling Maarten Baas

GRONINGEN - Het Groninger Museum presenteert de eerste grote solotentoonstelling van ontwerper Maarten Baas (1978): 'Hide & Seek, Maarten Baas'. Deze tentoonstelling wordt zaterdag 18 februari geopend.

De expositie toont het veelzijdige werk van een van de bekendste Nederlandse ontwerpers. Naast series als 'Clay' en 'Smoke', waarmee Baas wereldberoemd werd, is ook nieuw werk te zien. Baas’ ontwerpen bevinden zich op het snijvlak van kunst en design en staan bekend als conceptueel, humoristisch, rebels en theatraal. 'Hide & Seek, Maarten Baas' is een overzicht van zijn belangrijkste werk van de afgelopen 15 jaar.

Maarten Baas

Maarten Baas studeerde in 2002 af aan de Design Academy Eindhoven met de serie 'Smoke', waarbij hij meubilair verbrandde en vervolgens met een transparante epoxy-laag behandelde, waardoor het weer bruikbare meubelen werden. 'Clay' bestaat uit handgemaakte meubelen die gemaakt zijn van synthetische klei. Het MendiniRestaurant in het Groninger Museum is volledig ingericht met deze handgemaakte Clay-meubelen. Een ander sprekend voorbeeld van zijn werk is het baanbrekende 'Real Time' (2009): een klok waarop elke minuut door een man in een blauwe overall opnieuw geschilderd en weer weggehaald wordt. Baas combineert hiermee theater, kunst, film en design.
Lees verder na de afbeelding.
[caption id="attachment_68652" align="aligncenter" width="191"]Maarten Baas, Grandfather clock self portrait, detail, 2015, serie Real Time. Maarten Baas, Grandfather clock self portrait, detail, 2015, serie Real Time.[/caption]

Nieuw werk

'Hide & Seek, Maarten Baas' toont recent werk zoals 'Tree Trunk Chair', 'Carapace' en 'Close Parity'. Ook is er een preview van zijn nieuwste werk 'May I have your attention please?', een samenwerking tussen Maarten Baas en Lensvelt voor de Milaan Design Week in april 2017. Een primeur is het werk 'Hide & Seek', dat bestaat uit 8 video’s.

Hide & Seek: het boek

Bij de tentoonstelling verschijnt het eerste grote overzichtsboek van Maarten Baas. Het boek bevat bijdragen van onder anderen Lidewij Edelkoort, Marcus Fairs, Wim Pijbes, Sue-an van der Zijpp, Mark Wilson en Ingmar Heytze en bevat fotografie van Anton Corbijn, Erwin Olaf en anderen. ISBN: 978-94-6226-219-5. Uitgever: Lecturis.