Voorinschrijving Zonnepark Vierverlaten geopend

GRONINGEN - Lokale energiecoöperatie Grunneger Power heeft dinsdag op haar eigen crowdfundingsplatform NoorderBron de voorinschrijving geopend voor het Zonnepark Vierverlaten.

NoorderBron is het noordelijke crowdfundingplatform voor energieprojecten van lokale energiecoöperaties in Groningen, Friesland en Drenthe. Zonnepark Vierverlaten is het eerste project dat via het platform gelanceerd wordt. Vanaf 13 februari 2017 kan de voorinschrijving omgezet worden in een definitieve inschrijving.

NoorderBron

'Als lokale burger-energiecoöperatie willen wij meer power to the people', stelt Marieke Wiersma van Grunneger Power. 'Wij helpen mensen zelf energie te maken, zodat ze de regie daarover in eigen handen krijgen. Via crowdfunding kunnen wij als burgers samen energieprojecten realiseren.’ Voor eerdere, kleinere collectieve opwekprojecten deed Grunneger Power de administratie handmatig. ‘Dat is bij projecten met een paar honderd panelen goed te doen. Bij een project met een paar duizend panelen is dat anders. Daarom hebben we de hulp ingeschakeld van het landelijke crowdfundplatform Greencrowd. Greencrowd deelt onze visie dat het proces van crowdfunden eerlijk, sociaal en transparant moet zijn.

7777 panelen

De 7777 panelen in Zonnepark Vierverlaten worden via NoorderBron beschikbaar gesteld inwoners van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer. Daarna zal Grunneger Power ook andere collectieve energieprojecten via het platform openstellen. Meer dan 60 lokale energiecoöperaties uit het Noorden kunnen hun projecten aanbieden via NoorderBron. Zo wil de energiecoöperatie de transitie van fossiele naar duurzame energie in het Noorden versnellen.

Zonnepark Vierverlaten

Zonnepark Vierverlaten wordt aangelegd door ENGIE. De financiering wordt verzorgd door de Gresco die voor de gemeente Groningen verantwoordelijk is voor het opwekken van hernieuwbare energie. Door via crowdfunding het zonnepark te herfinancieren, worden de panelen overgedragen aan de inwoners van Groningen. Naar verwachting is Zonnepark Vierverlaten in meid van dit jaar klaar. Vanaf 1 juli worden de verkochte zoncertificaten overgedragen aan de deelnemers.