EM2: voortzetting EMG Faktors op nieuwe stek en beter

GRONINGEN - “Als het goed is, kunnen we er aan het eind van de zomer het eerste biertje tappen”, zegt initiatiefnemer Chris Garrit over EM2. Voor het zover is, moet echter nog heel veel gebeuren.

Door Marc Jansen

Allereerst zal 50.000 euro ingezameld moeten worden via een crowdfundingcampagne op CrowdAboutNow. “Alles bij elkaar kost het bouwen van zo’n nieuw podium bijna 4  ton. Dat financieren we voor een belangrijk deel met een hypotheek bij de bank. Verder steken keren we onze eigen spaarpotten om, hebben we een deal met een biermerk (de naam mag ik nog niet noemen), vragen we bedrijven te investeren en hebben we een Club van 50 opgericht. Daarnaast hebben we dus een crowdfundingactie opgezet. Mensen kunnen al vanaf 15 euro meedoen. Dan krijgen ze sowieso een kaartje voor het openingsfeest. En iedereen die 25 euro of meer wil investeren krijgt na 6 jaar 30 % rendement.”

EMG Faktors

EM2 is de voortzetting van EMG Faktors, een in korte tijd zeer populair geworden podium in een voormalig graanpakhuis. De gemeente, eigenaar van het pand, verkocht het pand aan een projectontwikkelaar. Die bouwt er kantoorruimte en studio’s. Maar niet getreurd. EM2 is ‘de voorzetting van EMG Faktors op een nieuwe locatie, en beter’. Dat althans beloven Garrit en mede-initiatiefnemer Alieke Rademaker in het boekwerkje Een klein boekje voor een groot idee.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_68630" align="aligncenter" width="432"]De initiatiefnemers Alieke Rademaker en Chris Garrit. ©Wendy Eggen De initiatiefnemers Alieke Rademaker en Chris Garrit. ©Wendy Eggen[/caption] “De functie van EMG Faktors blijft gehandhaafd: een stadspodium zijn voor vernieuwende ideeën”, vertelt Garrit. “Waar Vera en Simplon vooral op jonge mensen en muziek gericht zijn en het Grand Theatre op theater focust, willen we met EM2 iedereen kunnen bedienen. Variërend van innovatieve concepten tot amateur-toneel, en van keynote-sprekers tot popmuziek. We noemen EM2 een onafhankelijk podium voor cultuur.”

Broedplaats

“Daarbij zullen we vooral faciliterend werken, mensen proberen bij elkaar te brengen. We willen, met andere woorden, een broedplaats zijn. Natuurlijk zullen we zelf ook wel eens iets organiseren. Maar dat zal slechts een paar procent zijn van wat er overall gaat gebeuren.”

Barn

EM2 wordt gerealiseerd op het voormalige Suikerunieterrein. Garrit: “We hebben uiteraard bekeken wat de goede en de slechte punten van EMG Faktors waren. Heel sterk punt was het gebouw. Daarom willen we ook nu een markant gebouw neerzetten. Een ‘barn’, waarvoor geen steen gemetseld hoeft te worden. Het wordt duurzaam gebouwd en is in 2030, als het terrein een definitieve bestemming heeft, zo uit elkaar te schroeven en in een weiland te zetten....” “We werken bovendien vooral met lokale bedrijven. De staalconstructie wordt bijvoorbeeld door een aannemer uit Leek gemaakt. Deze aannemer heeft ook de Energy Barn op het Zernikeplein gedaan. En de interieur-designer - Manon Westmeijer - is recent vanuit Amsterdam naar Groningen gekomen. Dit is haar eerste project in Groningen.”

Doos in een doos

De ‘barn’ wordt opgedeeld in 2  compartimenten. Het eerste compartiment biedt ruimte aan 200 mensen. Het tweede, de grote zaal, aan 600  mensen. “Met het eerste compartiment erbij 800  mensen”, weet Garrit, die spreekt van een bewuste keuze. “Groningen heeft heel mooie podia voor ongeveer 400 mensen én voor evenementen voor een veel groter publiek. Daar tussenin is er niet zoveel. Wij willen in dat gat duiken.” Omdat hijzelf ‘nogal van de muziek’ is, hecht Groningens voormalige nachtburgemeester aan een goede akoestiek. “We passen de techniek toe die in de Heineken Music Hall (nu AFAS Live; red.) is gebruikt. We bouwen als het ware een doos in een doos. De galm zal er minder dan een seconde zijn.“ De crowdfundingcampagne op crowdaboutnow loopt tot 16 februari. Zie: crowdaboutnow.nl/em2. Meer informatie over EM2: em2groningen.nl.