FC Groningen levert in

GRONINGEN - En weer liet FC Groningen het in een thuiswedstrijd afweten tegen een club uit het rechter rijtje. Na Heracles, Sparta en Go Ahead pakte ook minimalist Excelsior een puntje in Groningen.

Door Wim Masker

Wat erger was, het gelijkspel was nog volkomen verdiend ook. Op de slotfase na domineerde Excelsior het laatste half uur. FC Groningen verloor bal na bal door de zwakke balbehandeling van beoogd ‘kapstokspits’ Alexander Sørloth, maar ook door slordige passing vanuit de tweede en derde lijn. Zonder enige druk te zetten liet de thuisploeg bovendien Excelsior de ene aanval na de andere opzetten. FC Groningen verschanste zich bangelijk op eigen helft en verdedigde tot afgrijzen van de aanhang vaak paniekerig. De gelijkmaker voor slechts halfvolle tribunes kon niet uitblijven.

Angst

In de eerste helft was FC Groningen wel de bovenliggende partij, maar was de opbouw buitengewoon traag. Waar dit seizoen achterin doorgaans veel minder breed en achteruit wordt gespeeld dan voorheen, keerde deze ergerlijke kwaal zaterdag in alle hevigheid terug. De verdedigers en middenvelders wekten de indruk zeer beducht te zijn voor de snelle aanvallers van Excelsior en meden elk risico. De eerste helft was daardoor de saaiste sinds jaren.

Wapen kwijt

FC Groningen heeft dankzij de verhuur van Danny Hoesen en de verkoop van Albert Rusnák en Hans Hateboer de veel te dure selectie kunnen inkrimpen, maar heeft daarmee ontegenzeggelijk aan kwaliteit ingeboet. Was Hoesen nog derde keus als spits, Rusnák en Hateboer waren vaste basisspelers. Hun vervangers hebben minder te bieden. Waar Rusnák relatief weinig balverlies leed, levert Bryan Linssen elke wedstrijd zo’n veertig procent van de ballen in bij de tegenstander. Het vertrek van Hateboer heeft consequenties voor de speelwijze. Zijn opvolger Desevio Payne mist diens extra snelheid. FC Groningen is dan ook een belangrijk aanvalswapen over de rechterflank kwijt.

Systeemaanpassing

Het vertrek van Rusnák en vooral Hateboer noopt de trainers eigenlijk tot een systeemaanpassing. Met Payne als nieuwe rechtsback mist FC Groningen serieuze diepgang op de rechterkant. Rechtshalf Simon Tibbling kan daar ook niet voor zorgen. Het zou daarom verstandig zijn om Bryan Linssen of Oussama Idrissi als (hangende) rechtsbuiten te laten spelen. Tibbling komt dan centraal te spelen. Spits Mimoun Mahi kan – met Linssen weg van de linkerkant – vaker vanaf links komen. Met beide backs in een meer controlerende rol, ontstaat er voor middenvelder Juninho Bacuna meer ruimte om zich aanvallend in te schakelen. In de jeugd heeft de jonge Stadjer – opgeleid voor een meer offensieve rol – bewezen daarvoor de kwaliteit te hebben.