Rebel against Skincancer bij Rebel Rebel Hostel

GRONINGEN - Bij het gloednieuwe Rebel Rebel Hostel op het voormalige Suikerunieterrein in Groningen wordt zaterdag 11 februari het gratis winterfestival Rebel against Skincancer gehouden.

Een groep streetartists – waaronder Michel Velt, Ruud Nova, Laureen Langkamp, Klaas Boter, Onkruid, Freek Werkman en pH1 – maakt live graffitischilderingen geïnspireerd op de campagnetitel 'Rebel against Skincancer'. Er is livemuziek van onder anderen Shabby Cabs en Eva Waterbolk, én er zijn dj-sets van Black Dynamite Soundsystem en DJ Ingo the Gringo.

Uiting van rebellie

Bezoekers worden uitgedaagd zelf een uiting van rebellie tegen de onwetendheid rondom huidkanker te tonen door bijvoorbeeld graffiti te maken op een daarvoor verkozen muur of door rebelse foto’s in de Fotodoos photobooth te maken. Kinderen kunnen ook meedoen, met bijvoorbeeld stoepkrijtgraffiti in toepasselijke handgemaakt rebel jeans-jasjes. Dr. Jorrit Terra, dermatoloog bij het UMCG, opent het festival.

Huidkanker

Het winterfestival is georganiseerd door Spot the Dot en Stichting Melanoom Huidkanker. Dit op initiatief van melanoom-patiënt Marije Kruis, in 2014 oprichtster van Spot the Dot. Aanleiding: hoewel huidkanker in de top 3 staat van meest voorkomende kankertypes onder jongeren, zijn veel jongeren zich hiervan helemaal niet bewust. Zo checken twintigers het minst vaak de huid, terwijl vroege detectie van verdachte plekjes de overlevingskans enorm vergroot.

Campagne

Het winterfestival dient als basis voor een film voor een social media-campagne waarmee Kruis ook internationaal aandacht wil vragen voor huidkanker. Schaatsster Thijsje Oenema, zelf melanoom-patiënt, is een van de ambassadeurs van deze campagne: “Initiatieven als dit zijn ontzettend belangrijk. Jongeren weten nu niet genoeg over de kans op huidkanker en de gevaren in het ontwikkelen ervan. Dat moet echt anders!”, vindt zij. Het winterfestival Rebel against Skincancer begint om 15.00 uur. https://youtu.be/PHcohac6n7g