Vierde NoorderBaanBattle start in Noordlease Stadion

GRONINGEN - In het Noordlease Stadion in Groningen gaat dinsdag 14 februari de vierde editie van de NoorderBaanBattle van start. In dit project gaan werkzoekenden op zoek naar een passende baan.

In de vorige edities bemachtigde tussen de 60 en 70 % van de deelnemers een betaalde baan of een werkervaringsplaats, of startte een eigen onderneming.

Zelfvertrouwen en zelfinzicht

Tijdens het NoorderBaanBattle-traject gaan werkzoekenden gedurende 16 weken onder begeleiding van professionele coaches op zoek naar nieuwe creatieve methoden om zichzelf aan werkgevers te presenteren. Samen wordt voornamelijk gewerkt aan het creëren van zelfvertrouwen en zelfinzicht. Daarnaast kunnen de deelnemers naar behoefte gebruik maken van sollicitatietechnieken. Los van de sollicitatiebrief, op weg naar persoonlijk contact met werkgevers en instanties.

Jolienke Ruiter

[caption id="attachment_68565" align="alignright" width="120"]Jolienke Ruiter. Jolienke Ruiter.[/caption] Jolienke Ruiter kon dankzij de NoorderBaanBattle als trainee communicatie aan de slag bij Werk in Zicht. Jolienke was, net als vele anderen, ongelukkig met haar baan. “Van mijn laatste baan werd ik zo ongelukkig dat ik ben gestopt. Helaas had ik daarna 7 maanden geen werk”, vertelt ze. Toen de NoorderBaanBattle op haar pad kwam besloot ze zich aan te melden. Tijdens het traject trof ze veel lotgenoten, mensen die in hetzelfde schuitje zaten. “Het is zo fijn om met lotgenoten, met andere werkzoekenden te praten. Iedereen was supergemotiveerd, we wilden allemaal graag werken. Maar iedereen was ook gefrustreerd, omdat het werk zoeken dus niet lukte.’’

Meeloopdagen en netwerkgesprekken

Daar bracht de NoorderBaanBattle verandering in. Door gebruik te maken van het netwerk van haar groepsgenoten, kon Jolienke meeloopdagen en netwerkgesprekken voeren. Dit hielp haar in haar zoektocht naar zowel een baan als naar zichzelf. "Zo regelde ik voor mezelf een aantal meeloopdagen bij RTV Noord en had ik een netwerkgesprek met een communicatieadviseur van het Groninger Forum. Allebei erg leuke organisaties. Dit had ik zonder de NoorderBaanBattle waarschijnlijk nooit gedaan.”

Jezelf promoten

Tijdens de ‘battle’ kwam ze erachter dat er meer mogelijkheden zijn om jezelf te promoten. “Het was echt een eyeopener voor me dat er naast het schrijven van brieven of de aller-creatiefste cv's ook nog andere sollicitatiemogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld door veel met mensen te praten en te vragen of je eens een op gesprek kunt komen.’’ Jolienke ging de NoorderBaanBattle zonder verwachtingen in, maar kan zeker terugkijken op een succesvolle periode. “Aanmelden? Absoluut doen! Het is fijn om in groepsverband bezig te zijn met je zoektocht naar werk, want die zoektocht kan flink deprimerend zijn. In je eentje thuis achter de laptop, afwijzing na afwijzing krijgend. Ontmoet nieuwe mensen en krijg daar energie van om weer verder te gaan!”

Inschrijven

Werkzoekenden uit de provincies Groningen en Drenthe kunnen zich vrijblijvend inschrijven. De deelnamecriteria verschillen per gemeente. Deze hebben betrekking op leeftijd (18 - 65), opleiding, uitkeringsgerechtigd, Wajong, ex-gedetineerd, zonder startkwalificatie, maar soms komen ook afgestudeerden (mbo, hbo of wo) in aanmerking voor deelname. Inschrijven kan via www.noorderbaanbattle.nl.