Soroptimist Filmfestival voor Kinderen in Groningen

GRONINGEN - Het Groninger Forum is dinsdag 7 februari toneel van het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen. Tijdens dit festival, dat voor de vijfde keer is georganiseerd door Soroptimistclub Groningen, staan de rechten van het kind centraal.

Dankzij het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen kunnen kinderen van diverse basisscholen uit de stad Groningen dinsdag gratis naar de film. Onder hen, voor het eerst, ook een aantal kinderen uit het asielzoekerscentrum in Onnen.

Programma

Op het programma staan de films 'Dhanak Rainbow' en 'Bluebird' getoond. 'Dhanak Rainbow' is een roadmovie over de odyssee van de 10-jarige Pari en haar blinde broertje Chotu door de stoffige binnenlanden van India. 'Bluebird' gaat over Merel, een Nederlands meisje van 12, dat goed haar best doet op school. Zij wordt van de ene op andere dag het mikpunt van pesterijen. De film toont wat dit in haar leven teweeg brengt: op school, maar ook binnen het gezin waarin zij opgroeit.

Soroptimistclubs

Het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen wordt door steeds meer lokale Soroptimistclubs georganiseerd. Dit keer zijn er 14 festivallocaties in Noord-Nederland: Assen, Hoogeveen, Emmen, Steenwijk, Noordwolde, Stadskanaal, Leeuwarden, Groningen, Drachten, Edam, Volendam, Klazienaveen, Tiel en Hoorn. De Soroptimisten krijgen volop steun voor het evenement. Unicef verzorgt lesbrieven, gastlessen en promotiemateriaal.

Syrië 'Back to School'

Soroptimistclubs in Nederland financieren, in samenwerking met UNICEF NL, onderwijs voor vluchtelingenkinderen uit Syrië die in Turkije wonen. UNICEF heeft het mandaat voor al het onderwijs aan Syrische vluchtelingen in Turkije, en realiseert tientallen scholen. Ook Soroptimistclub Groningen steunt het project Syrië 'Back to School'. De club zamelt geld in met acties, maar wil ook de bewustwording vergroten voor de situatie van kinderen van vluchtelingen. Meer informatie: www.sffk.nl.