Gemeenteraad Groningen bezoekt zusterstad Oldenburg

GRONINGEN - De gemeenteraad van Groningen brengt donderdag 2 februari een bezoek aan de Duitse zusterstad Oldenburg. Zijn voorzitter, burgemeester Peter den Oudsten, gaat ook mee. Groningen en Oldenburg onderhouden al 27 jaar een stedenband.

Om het 25-jarig bestaan van de stedenband te vieren, bracht de gemeenteraad van Oldenburg in november 2015 een bezoek aan Groningen. Oberbürgermeister Jürgen Krogmann van Oldenburg en burgemeester Peter den Oudsten van Groningen ondertekenden toen een ‘Letter of Intent’. Daarmee werden de goede betrekkingen tussen beide steden werden verdiept. Nu brengt de Groningse gemeenteraad een tegenbezoek.

Vliegveld

Het bezoek aan Oldenburg staat in het teken van stadsontwikkeling en de betrokkenheid van de inwoners daarbij. De raadsleden en de burgemeester krijgen een rondleiding op het voormalige militaire vliegveld Der Fliegerhorst. Het voormalige vliegveld wordt ontwikkeld tot een nieuw stadsdeel. De Groninger raadsleden worden onder meer bijgepraat over de burgerparticipatie bij de plannenmakerij voor Der Fliegerhorst.

Energietransitie

Ook wordt een presentatie gegeven over hoe Der Fliegerhorst als ‘Smart City’ en ‘Living Lab’ als voorbeeld kan dienen voor stadsontwikkeling op het gebied van onder meer digitalisering en de energietransitie.

Gezamenlijke raadsvergadering

In het partnerschap werken de zustersteden Groningen en Oldenburg samen op het gebied van onder meer economie en wetenschap. In 2008 hielden de beide gemeenteraden ook een gezamenlijke raadsvergadering in Oldenburg.