Expositie 'Wadkanten' in Fotogalerie Lichtzone

GRONINGEN - In Fotogalerie Lichtzone in Groningen wordt zondag 5 februari de expositie 'Wadkanten' geopend. Deze expositie toont het werk van Lorette Dorreboom en Rein Paalman.

Lorette Dorreboom fotografeert het wad vooral vanaf het vasteland in het Friese Wierum, terwijl Rein Paalman het wad het liefst op Schiermonnikoog fotografeert.

Lorette Dorreboom

Lorette Dorreboom begon als persfotograaf in Hilversum en Amsterdam. Ook heeft ze 10 jaar voor milieuorganisatie Greenpeace gewerkt, als fotograaf op de schepen, waarvan 3 jaar op de Rainbow Warrior en het zeiljacht Vega in de Pacific. Momenteel werkt ze voor organisaties die de belangen van doven en slechthorenden behartigen. Het afgelopen jaar heeft ze in opdracht van de provincie Friesland de ecologische zones en verbindingen rondom de Centrale As gefotografeerd. Eigen projecten van Lorette Dorreboom zijn het fotograferen van scheepvaart en de zee. De Waddenfoto’s van Lorette Dorreboom zijn ook te zien in haar fotogalerie De Breedte in Wierum.

Rein Paalman

Rein Paalman uit Groningen struint graag in de kwelders op Schiermonnikoog. Hij maakt landschapsfoto's met een analoge Noblex panorama-camera Deze camera heeft een beeldhoek die gelijk is aan ons eigen blikveld.

St. Eulalia

In december deed Rein Paalman in Fotogalerie Lichtzone - in de expositie ’Antica e Nuovo’ - verslag van zijn speurtocht in Italië naar de 3 beelden van de heilige Eulalia van Emilio Franchesci. 1 beeld kon hij niet zien: de originele marmeren Eulalia uit 1880 stond in Turijn opgeslagen in het depot, maar het kwam toevallig wel weer naar de Galleria de Arte Moderna in Turijn voor een expositie vanaf 14 december. Dus was Rein Paalman op vrijdag 13 januari 2017 opnieuw in de Galleria de Arte Modernaom het originele Eulalia-beeld uit 1880 van Emilio Franschesci te bewonderen. Paalman zal iedere zaterdag in februari op de expositie aanwezig zijn om verslag te doen van zijn speurtocht naar de Eulalia’s. Ook is een kleine expositie over de speurtocht van Rein Paalman naar de drie Eulalia ingericht, in het achterste deel van Fotogalerie Lichtzone. De expositie 'Wadkanten' loopt van 1 tot en met 26 februari.