Symposium ‘Onderwijs & Improvisatie’ in Groninger Museum

GRONINGEN - Het lectoraat Lifelong Learning in Music van het Prins Claus Conservatorium heeft voor maandag 6 februari een symposium georganiseerd met als titel ‘Onderwijs & Improvisatie’.

Aanleiding is de promotie van onderzoeker/ pianist Robert Harris. Hij promoveert op een fMRI-studie naar hersenactivaties bij improviserende en niet-improviserende musici.

Promotieonderzoek

In Harris' promotieonderzoek werden verschillen gevonden in de hersenactivaties voor improviserende en niet-improviserende musici. Deze verschillen hebben betrekking op de motorische vaardigheid en de herkenning van handelingen tijdens het spelen. Tijdens het symposium staat de vraag centraal wat deze verschillen betekenen voor het muziekonderwijs: hoe kan de docent hierop concreet inspelen in zijn/ haar onderwijs en wat betekenen de onderzoeksresultaten voor het leren bespelen van een muziekinstrument?

Sprekers

Sprekers zijn docent Bert Mooiman van Koninklijk Conservatorium, Sietze de Vries (winnaar Orgelimprovisatie Concours Haarlem), Leon Mennen (gitarist en docent harmonieleer) Hans van Regenmortel (violist en (mede)auteur van ‘Klanksporen, Breinvriendelijk Musiceren’) en prof. dr. Marc Leman van de Universiteit van Gent. Het symposium duurt van 10.30 tot 15.00 uur en is gratis toegankelijk.