Samenwerking CBS en gemeente Groningen in Urban Data Center

GRONINGEN - Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de gemeente Groningen gaan gezamenlijk data verzamelen, verwerken en presenteren. Hiervoor is een nieuwe organisatie opgericht: het CBS Urban Data Center Regio Groningen.

Dit Urban Data Center (UDC) gaat data en kennis leveren over onder andere veiligheid, gezondheid, mobiliteit, onderwijs, duurzaamheid en economische ontwikkeling. De gemeente Groningen wil in het nieuwe datacenter nadrukkelijk de samenwerking opbouwen met zowel gemeenten in de regio als met de Rijksuniversiteit Groningen, IBM, de Hanzehogeschool, TNO en vergelijkbare partijen.

Functie goede data essentieel

Wethouder Economie & Innovatie Joost van Keulen van de gemeente Groningen: "Ik ben heel enthousiast over deze samenwerking. Prachtig dat CBS zijn kennis en expertise beschikbaar wil stellen in samenwerking met steden en regio’s. De functie van goede, actuele data is essentieel voor de samenleving. We kunnen eigenlijk al niet meer zonder. En de ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Het past Groningen om daarin voorop te lopen." Directeur-generaal Tjark Tjin-A-Tsoi van CBS: "Door onze expertise en gegevens te bundelen, kan CBS de gemeente Groningen ondersteunen data effectiever in te zetten ten behoeve van de regio. Daarbij krijgt CBS de mogelijkheid om data op lokaal en regionaal niveau te verzamelen. Die gedetailleerde informatie is ook voor andere regio’s interessant."

Smart Urban Region

Groningen is bezig zich te ontwikkelen tot een ‘Smart Urban Region’: een stad die samen met de regio slim gebruik maakt van de kracht van technologie en data. CBS levert kennis over onder meer het koppelen van nieuwe (big) databronnen aan data van de gemeente Groningen en CBS-data. Binnen het CBS UDC Regio Groningen zullen onderzoekers van CBS daartoe samenwerken met onderzoekers van de afdeling Onderzoek & Statistiek (O&S) van de gemeente Groningen. Het CBS Urban Data Center Regio Groningen is het derde UDC van Nederland. Eind september openden CBS en de gemeente Eindhoven het eerste. Daarna volgde het CBS en de gemeente Heerlen. CBS is met verschillende andere gemeenten in gesprek over het openen van een UDC. Het eerstvolgende opent op 15 maart in Zwolle.