FC Groningen verdedigt knap

GRONINGEN - Een afstraffing. Daar hielden veel supporters van FC Groningen rekening mee voorafgaand aan het uitduel met SC Heerenveen. Voor menigeen kwam de 0-0 dan ook als een opluchting.

Door Wim Masker

In de aanloop naar de noordelijke derby had Heerenveen veel indruk gemaakt tegen PSV en AZ. In beide uitwedstrijden waren de Friezen met frivool spel de bovenliggende partij. Maar in beide duels brak het ontbreken van de kopsterke Joost van Aken hen op. Zonder Van Aken bleek het elftal van trainer Jurgen Streppel erg kwetsbaar bij hoge ballen. Met twee nederlagen tot gevolg.

Joost van Aken

Tegen FC Groningen kon Streppel weer over Van Aken beschikken en dat betaalde zich uit. Alexander Sørloth had niets te vertellen tegen de Noord-Hollander, die in tegenstelling tot de Noor wel overtuigend de lucht ingaat bij hoge ballen. Sørloth nam een paar keer succesvol deel aan korte combinaties, leverde 1 redelijke voorzet af, maar werd verder geen moment gevaarlijk of zelfs maar dreigend.

Semi-counter

FC Groningen begon aanvallend tegen Heerenveen, maar kon de druk slechts kortstondig volhouden. Heerenveen nam al snel het initiatief over om het daarna slechts bij vlagen af te staan. Echt gevaarlijk werd de thuisclub maar 2 keer. Bij een corner toen de dekking van Reza Ghoochannejahd niet verzorgd bleek, en bij een geslaagde semi-counter waarbij de afronding door Alber Zeneli tekortschoot. Voor de rest verdedigde FC Groningen compact en geconcentreerd. De eerder terecht bewierookte aanvallers van Heerenveen konden zich niet onderscheiden.

Onvolkomenheden

Verdedigde FC Groningen goed, aanvallend liet het elftal te weinig zien. Vaak ging het in de opbouw al mis door technische onvolkomenheden. Bijvoorbeeld wanneer Hans Hateboer en Juninho Bacuna de ballen van de voet vlogen. Sørloth had zoals gememoreerd weinig in te brengen tegen Van Aken, terwijl Bryan Linssen meer dan de helft van de ballen inleverde en voor geen enkel gevaar zorgde. De Limburger werkte wel als een paard en droeg met zeven tackles en enkele intercepties zijn steentje bij. Uitblinker Ruben Jenssen, Simon Tibbling en Mimoun Mahi waren wel balvast, maar ook zij creëerden weinig gevaar.

Excelsior

FC Groningen krijgt zaterdagavond degradatiekandidaat Excelsior op bezoek. De Rotterdammers doen voetballend vaak niet voor hun tegenstander onder en verliezen zelden met ruime cijfers. De 4-0 nederlaag tegen Roda JC was de grootste van het seizoen. Excelsior voetbalde het grootste deel van de wedstrijd met 10 man doordat Jurgen Mattheij rood kreeg. De sterke verdediger ontbreekt daardoor ook zaterdag. De aftrap is om 20.45 uur.