Marieke Tienstra, Jorinde van Klinken en Wouter Wolff genomineerd voor Sportstimuleringsprijs 2016

GRONINGEN - Zwemster Marieke Tienstra, atlete Jorinde van Klinken en dammer Wouter Wolff zijn genomineerd voor de Sportstimuleringsprijs 2016. Deze prijs wordt donderdag 2 februari door wethouder Paul de Rook van Groningen uitgereikt in De Bovenkamer van Groningen.

De gemeente vindt het belangrijk om sporters die in de stad wonen of trainen te waarderen voor hun prestaties en jonge talenten aan te moedigen. Ook hecht de gemeente eraan om mensen en organisaties te waarderen voor wat ze doen voor de breedtesport. De Sportstimuleringsprijs voor jong sporttalent bestaat sinds 1991. De prijs is een bronzen beeld van Jan Steen en een geldbedrag van € 1.250.

Genomineerden

  • Zwemster Marieke Tienstra traint in het trainingscentrum van zwembond KNZB in Drachten, haar thuisvereniging is TriVia Groningen. Marieke, die haar drukke trainingsschema combineert met school (vwo), werd in 2016 onder meer Nederlands kampioen senioren op de 400 meter wisselslag. Daarnaast plaatste ze zich voor de Europese Jeugd Kampioenschappen in Hongarije.
  • De 16-jarige atlete Jorinde van Klinken heeft zich toegespitst op kogelstoten, discuswerpen en kogelslingeren. Het afgelopen jaar heeft de vwo-eindexamenkandidate grote sprongen gemaakt. Ze verbeterde zich op alle onderdelen en plaatste zich voor het WK onder de 20 jaar.
  • Wouter Wolff geldt als een grote belofte in de damsport. Hij traint - naast school - 20 tot 30 uur per week en neemt deel aan het Nationaal Talent (NT)-programma dat wordt gefinancierd door het NOC/NSF. Zijn ambitie: wereldkampioen dammen worden.

Sportpenningen

Naast de Sportstimuleringsprijs reikt Paul de Rook donderdag ook 11 gemeentelijke sportpenningen uit. 7 daarvan gaan naar individuele sporters en 2 naar sportteams die een goede prestatie op nationaal of internationaal niveau hebben geleverd in 2016.

Breedtesport

De overige 2 sportpenningen zijn de sportpenningen voor de breedtesport. Deze zijn een prooi voor Vereniging SchermCentrum Noord en Stichting Kelderwerk. SchermCentrum Noord wil een sportieve bijdrage leveren aan het weerbaarder, zelfredzamer en zelfbewuster maken van jongeren. Om de relatief onbekende sport schermen op de kaart van Groningen te zetten, heeft SCN afgelopen jaar (basis)scholen in Groningen bezocht. Daarnaast heeft SCN verschillende toernooien georganiseerd, waaronder het eerste Internationale Martini Open voor recreatieve schermers. En doet SCN mee aan programma’s als de Koningspelen en Special Heroes. Stichting Kelderwerk probeert meer mensen tot bewegen te stimuleren en tot elkaar te brengen door samen te sporten, te werken en te ontspannen. Het werk-leertraject van de stichting is gericht op sociale activering en op participatie en toegankelijkheid.