Kind Centraal Award voor vrouwenopvang Het Kopland

GRONINGEN - De vrouwenopvang van Het Kopland heeft de Kind Centraal Award van Stichting Het Vergeten Kind gewonnen. De award werd zondag in Groningen uitgereikt door Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

De Vrouwenopvang van Het Kopland heeft de Kind Centraal Award gewonnen omdat zij volgens onderzoek van Stichting Het Vergeten Kind een voorbeeld is voor vele andere opvanglocaties. Het Kopland geeft psychische zorg op maat voor zowel moeder als kind om hun traumatische ervaringen te verwerken.

Unforgettables

‘The Unforgettables’, jonge ambassadeurs die zelf vroeger ook vergeten kinderen zijn geweest, vormen de jongerenadviesraad van Het Vergeten Kind. Zij roemden de kwaliteit over de volle breedte. Punten die hen aanspraken waren onder andere het behandelplan dat samen met het kind wordt opgesteld als onderdeel van de speciale Veerkrachtmethodiek, de nieuwe eigen huiswerkruimte voor de kinderen en de goede samenwerking met scholen en de gemeente. Ook het feit dat de vader snel betrokken wordt en een onderdeel vormt bij het begeleidingsplan, scoort hoge ogen. Het Kopland werkt in Groningen en in Emmen.

Voorbeeld voor Nederland

Directeur Joep Verboeket van Het Vergeten Kind: “De Unforgettables hebben Het Kopland als winnaar aangewezen en daar sta ik 100 % achter. Het Kopland laat zien dat je met een goede visie en een goede samenwerking met onder andere de gemeenten Groningen en Emmen, wijkteams en scholen echt het verschil kan maken voor kwetsbare kinderen. Door veiligheid te bieden en alle kinderen een begeleidingsplan te geven met hulp van gespecialiseerd personeel, gefinancierd door een betrokken gemeente laat Het Kopland zien dat ook kinderen goede hulpverlening kunnen krijgen in de opvang. Het Kopland is daarmee samen met de gemeenten Groningen en Emmen een voorbeeld voor Nederland over hoe we om dienen te te gaan met kinderen in de vrouwenopvang.”

Week van het Vergeten Kind

Ambassadeur Babette van Veen van Het Vergeten Kind was ook aanwezig bij de uitreiking van de award. Met de uitreiking werd namelijk ook de Week van het Vergeten Kind afgetrapt; zondag 29 januari tot en met zaterdag 4 februari. Vaste onderdelen van de Week van het Vergeten Kind zijn de uitreiking van de Kind Centraal Award en het Filmfestival. Maar er zijn ook enkele nieuwe activiteiten, zoals diverse voetbalclinics. In de Week van Het Vergeten Kind vraagt de stichting speciale aandacht voor de groep van 4000 kinderen in de maatschappelijk opvang en de 3000 in de vrouwenopvang. Door middel van de activiteiten tijdens de Week krijgen de kinderen de kans om hun verhaal te vertellen over deze problematiek.