Video-installatie Mirjam Offringa in CBK Groningen

GRONINGEN - In het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) zijn van zaterdag 28 januari tot en met zaterdag 22 april enkele video’s te zien van de Groninger kunstenares Mirjam Offringa.

Het gaat om video’s uit de periode 2008-2013. Ze worden gepresenteerd in de installatie Focus die nog nergens te zien is geweest. In deze video’s focust Offringa op bijzondere momenten en ervaringen in de tijd, maar die de tijd zelf niet typeren. Momenten die worden bepaald door elementen als zonlicht, schaduw, wind en beweging.

Van Lanschot Kunstprijs 2016

Mirjam Offringa won in december de Van Lanschot Kunstprijs 2016. Volgens de selectiecommissie, het publiek en de jury gaf zij met haar videokunstwerk Contact de huidige tijdsgeest het beste weer. De 3 minuten durende video werd gekozen uit ruim 500 inzendingen en toont een ogenschijnlijk toevallige, maar in werkelijkheid zorgvuldig geënsceneerde opname van 5 wachtende mensen in een ondergronds metrostation. De video is van 18 februari tot en met 9 april te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, naast het meesterwerk 'Pentecostes' van de zestiende-eeuwse Spaanse schilder El Greco. De installatie Focus is van woensdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur te zien in het CBK.