FC Groningen middenmoter

GRONINGEN - Een punt, meer zat er voor FC Groningen niet in tegen Vitesse. En veel meer dan de achtste plaats zit er ook niet in voor de huidige nummer 10. De jonge selectie telt (nog) te weinig uitschieters.

Door Wim Masker

Vitesse heeft betere spelers dan FC Groningen. Dat mag ook wel, want de Arnhemse club heeft een veel hogere begroting: 26 om 18 miljoen euro. Vitesse genereert zelf 14 miljoen euro aan inkomsten. Eigenaar Alexander Chygrynskiy moet daardoor 12 miljoen euro bijpassen. De beweegredenen van de steenrijke Russische zakenman zijn niet duidelijk. Vermoedelijk speculeert hij op transfers van het kaliber Wilfried Bony, of zoals AZ er eentje realiseerde met Vincent Janssen.

Chelsea

Ook de zakelijke banden met Chelsea-eigenaar Roman Abramovich spelen waarschijnlijk een rol. Vitesse is een van de clubs die moet bijdragen aan de ontwikkeling van jonge talenten van de Engelse koploper. De Gelderse club kan er dit seizoen over 3 beschikken: Lewis Baker, de Amerikaan Matt Miazga en de Braziliaan Nathan. In het Noordlease Stadion kwam alleen Miazga een helft in actie. Baker was geschorst, Nathan bleef op de bank. De boomlange Miazga verving na de rust Goran Kashia, die zowel over de grond als in de lucht moeite had met Alexander Sørloth. Miazga won nagenoeg alle duels van de Noor, die er niet meer aan te pas kwam.

Systeemwissel

Ofschoon Vitesse betere spelers heeft, was FC Groningen het eerste half uur sterker. De 1-0 voorsprong was verdiend. Vitesse wist zich – net als wel meer clubs – geen raad met het 4-4-2 van FC Groningen. Coach Henk Fräser besloot toen maar om net zo te gaan spelen, waarna de grotere individuele klasse van Vitesse de doorslag gaf. FC Groningen was daarna in balbezit opvallend slordig. Met name Juninho Bacuna en Bryan Linssen leverden steeds vaker ballen in, terwijl Sørloth en Mimoun Mahi als aanspeelpunten bar weinig te vertellen hadden tegen de robuuste Maikel van der Werff en genoemde Miazga. FC Groningen kwam in de tweede helft na de snelle gelijkmaker nauwelijks nog aan voetballen toe en mocht blij zijn met een punt.

Noorse Messi

Zondag wacht FC Groningen met Heerenveen een nog sterkere tegenstander. Eentje die een paar maanden geleden in het Noordlease Stadion in alle opzichten beter was en daar eenvoudig met 3-0 won. Beide ploegen hebben zich sindsdien verbeterd, maar Heerenveen is opnieuw favoriet. De Friezen hebben beduidend meer creativiteit in hun aanval met de Zweden Sam Larsson en Alber Zeneli, topscorer Reza Ghoochannejahd en de tegen PSV veelbelovend ingevallen ‘Noorse Messi’, Martin Ødegaard.