Marketing Groningen signaleert toenemende belangstelling voor toeristisch Groningen

GRONINGEN - De stad Groningen is in 2016 opnieuw beter bezocht. Verschillende musea en culturele instellingen meldden afgelopen weken een stijging in hun bezoekersaantallen.

Het Groninger Museum meldde in 2016 circa 290.000 bezoekers te hebben ontvangen, een recordaantal sinds 2002, het jaar van de tentoonstelling 'Ilja Repin – Het Geheim van Rusland'. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum werd door 35.900 mensen bezocht. In 2015 had dit museum 34.100 bezoekers.

Sterke online groei

Marketing Groningen ziet de positieve trend terug in zowel fysieke als online bezoekers. Het bezoek aan de VVV-winkel en de Martinitoren steeg naar: 310.000 voor de winkel en 66.000 beklimmers van de toren. Op de toeristische websites van Marketing Groningen, zoals toerisme.groningen.nl, is een sterke groei gemeten. De websites trokken ruim 600.000 bezoekers meer dan vorig jaar en bereikten daarmee ruim 1,7 miljoen unieke nationale en internationale bezoekers. De lopende wintercampagne 2016-2017 heeft bovendien al 5 miljoen mensen bereikt via, online artikelen, de geprinte insert in de Volkskrant en social media.

Internationale bezoekers

Ook internationaal werpen de campagnes hun vruchten af. Met de komst van de nieuwe lijnverbindingen tussen Groningen Airport Eelde met bestemmingen als Gdańsk en Kopenhagen stijgen ook de online bezoekersaantallen uit die landen. Bezoekers afkomstig uit Polen en Denemarken noteren de hoogste groei. Duitse gasten blijven onverminderd boven aan staan met 10 % van het totale bezoek. De top 5 van meeste internationale bezoekers bestaat uit Duitsland, België, Groot-Brittannië, Polen en Amerika met daarop volgend Denemarken. “We willen deze positieve trend voortzetten in 2017“, zegt Hans Poll van Marketing Groningen. “De stijgende bezoekersaantallen geven aan dat Groningen meer in trek is als bestemming, meer gezocht en beter gevonden wordt. Voor komende jaren staan er nieuwe campagnes op stapel met nog meer focus op samenwerking, de provincie en de internationale bezoeker.”