Gonda Bouwman gaat lichter door het leven

GRONINGEN - Gonda Bouwman (38) viel dertig kilo af. Niet met een dieet, maar door zichzelf beter te leren kennen. “Mijn droom was: als ik in de spiegel kijk, wil ik blij zijn met mezelf.”

Door Arjen J. Zijlstra

“Een parachutesprong maken, was iets dat ik altijd al heel graag wilde. Maar vanwege mijn gewicht mocht dat nooit. Omdat je met zijn allen in zo’n klein vliegtuigje moet passen. Maar na 30 kilo te zijn afgevallen, was het voor mij dan eindelijk mogelijk.” “Een geschiktere foto dan van die sprong had ik dus niet kunnen vinden voor op het affiche van het symposium Van Zwaar naar Lichter zonder dieet. Dat organiseer ik in het kader van een zogeheten honoursprogramma ervaringsdeskundigheid binnen mijn deeltijd SPH-opleiding.” “Het was prachtig, vooral die vrije val. Ik had meteen nog wel een keer gewild. Beneden stond mijn familie te kijken. Op alle fronten was het adembenemend.”

Trucje

Maar in de dagelijkse praktijk zijn het uiteraard minder extreme activiteiten waarbij Bouwman de voordelen van een lager gewicht ervaart. “Vroeger strikte ik altijd mijn veters aan de zijkant van mijn schoen omdat mijn buik in de weg zat. En als ik ergens op een terras kwam, keek ik eerst rond of ik wel in die stoelen zou passen.” Toch verloor Bouwman die kilo’s niet met een dieet. “Alle dieet-hypes heb ik geprobeerd. Met wisselend succes. Maar voor alle diëten geldt: zodra je ermee stopt, val je weer terug in het oude patroon. Het is een trucje dat je tijdelijk toepast.” “Als je ook op de langere termijn een gezonde levensstijl wilt, dan moet je je meer bewust worden van jezelf. Dat is de grootste stap. Dat je waarneemt: hé, ik eet nu gedachteloos een pak koekjes leeg en ik geniet er niet eens van. Wat zit me dwars? Dan heb je keuzevrijheid.”

Droomboek

Het was een ‘droomboek’ dat Bouwman op het spoor bracht van een andere benadering van afvallen. “Tijdens mijn opleiding SPH, die ik bijna heb afgerond, hadden we bij het vak muzische agogische werkvormen de opdracht een droomboek te maken. Dat was letterlijk een boek dat je moest maken, waarin je met plaatjes en foto’s je grootste nachtmerrie en je grootste droom moest weergeven.” “En daar moest ik uiteraard weer een reflectieverslag over schrijven, want daar zijn ze heel dol op hier bij de SPH. Mijn droom was: als ik in de spiegel kijk, wil ik blij zijn met mezelf. Toen ik hierop reflecteerde en dit op me in liet werken, was dat heel heftig.”

Weg naar binnen

“Want ik heb twee heerlijke kinderen, een man en een heel leuke baan als zorgcoördinator op een woongroep, maar als ik in de spiegel keek, voelde ik me niet happy met wat ik zag. En ik wist natuurlijk dat dit kwam omdat ik soms veel te veel at.” “Alleen intuïtief voelde ik dit keer dat ik niet weer moest diëten, maar dat ik de weg naar binnen moest gaan. Via een vriendin kwam ik toen in aanraking met het Lichter Leven-traject. Daar hebben we het in het begin helemaal niet over eten gehad. Het doel was om weer blij te zijn met mezelf. Meer kijken: waarom ben ik zoals ik ben, waarom doe ik zoals ik doe?”

Geen meditatiegoeroe

“Ik heb daar geleerd dat elk mens meerdere dimensies in zich heeft: lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel. In mijn geval is het zo dat ik de neiging heb om te eten als deze gebieden niet in balans zijn.” “In het Lichter Leven-programma heb ik veel verschillende dingen geleerd om me minder mee te laten slepen in ongezond gedrag als het even niet lekker gaat. Zo mediteer ik tegenwoordig elke dag een kwartiertje. Ik zal nooit een meditatiegoeroe worden hoor en soms heb ik er helemaal geen zin in. Maar ik merk dat als ik het heb gedaan ik die dag minder snel troost zoek bij eten.” “Ook heb ik bijvoorbeeld ontdekt dat ik mijn hele leven al heel gevoelig ben geweest. Als in een kamer iemand net heeft gehuild, pik ik die sfeer op. Nu ik weet dat zulke gevoelens niet altijd bij mezelf horen, kan ik er ook makkelijker afstand van nemen.”

Zelfacceptatie

Maar als je alleen maar ‘naar binnengaat’ en niets doet aan beweging en geen gezondere voedingskeuzes maakt, dan valt iemand nog niet af. “Absoluut, dus gezonde voeding en sport blijven onmisbaar en zijn voor mij ook belangrijke pijlers. Daarom is er op het symposium niet alleen een spreker met betrekking tot bewustzijnsverhoging maar vertelt er ook iemand over sport en een ander over voeding. Een dagvoorzitter presenteert het en uiteraard zal ook ik mijn verhaal vertellen.” “Uiteindelijk ben ik in anderhalf jaar tijd op een gezonde manier dertig kilo afgevallen omdat ik mezelf beter heb leren kennen en leren accepteren. Ik geloof dat een gezonder leven begint met zelfkennis en zelfacceptatie. Ik ben wie ik ben, niemand meer, niemand minder!’ Het symposium Van Zwaar naar Lichter zonder dieet is woensdag 1 februari tussen 19.00 en 21.30 uur op het Zernikeplein 11. Tickets: voorverkoop 5 euro/ 10 euro aan de deur. Voor meer info en reserveren: vanzwaarnaarlichter@gmail.com.