Topjaar voor Noordelijk Scheepvaartmuseum

GRONINGEN - Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen is in 2016 door 35.900 mensen bezocht. Dat zijn er 1800 meer dan in 2015.

Publiekstrekkers waren de tentoonstellingen 'De Klassieke Salon', 'Outsider Art – Boten', 'De Pelgrim en de Dame', 'Made in Stad – 5 Groninger bedrijven, 100 jaar reclame' en 'Land van Belofte'. 60 % van de bezoekers kwam van buiten de provincie Groningen; 15 % uit het buitenland.

Hoogtepunten

Zeer succesvol was de reclame-tentoonstelling 'Made in Stad' over 100 jaar reclame van 5 Groninger bedrijven. Bezoekers typeerden de tentoonstelling over Hooghoudt, Ranja, Tiktak, Niemeijer en Fongers als puur jeugdsentiment en nostalgie. “Een feest der herkenning”. De gasten waardeerden de tentoonstelling gemiddeld met een 7,9. In september werd voor het eerst een gratis avond speciaal voor Stadjers georganiseerd. Hero Jan, derde generatie Hooghoudt, vertelde aan 150 mensen over jonge en oude jenever, slimme reclametechnieken en Groninger nuchterheid. De gemeente Groningen, Stichting Monument & Materiaal en het Noordelijk Scheepvaartmuseum organiseerden samen de tentoonstelling 'De Pelgrim en de Dame'. Ter gelegenheid van de 20ste editie van het jaarboek 'Hervonden Stad' werden archeologische vondsten en historische bouwmaterialen getoond. In juni toonde het museum in samenwerking met NOVO Kunst de tentoonstelling 'Boten'. Verschillende outsider artists exposeerden hun werk. Het was de eerste keer dat een museum in de stad Groningen outsider art liet zien. ZomerWelVaart trok 15.000 bezoekers en op grote broer WinterWelVaart kwamen 30.000 mensen af.

Van Maritiem naar historisch museum

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen De internationale beoordelingswebsite Tripadvisor reikte begin dit jaar het certificaat van uitmuntendheid uit aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het museum kreeg afgelopen jaar consequent geweldige reizigersbeoordelingen en staat hiermee nu op de vierde plaats van ‘Wat te doen in Groningen’.