FC Groningen zeer effectief

GRONINGEN - Voor de derde keer dit seizoen was FC Groningen zaterdag zeer effectief in een uitwedstrijd. Na FC Utrecht (1-5) en PEC Zwolle (0-4) kreeg ook Heracles Almelo (1-4) met grote cijfers klop.

Door Wim Masker

De nieuwe speelwijze van FC Groningen blijkt voor tegenstanders vrij lastig te doorgronden. Trainer Peter Bosz van Ajax maakt daar begin december voor het eerst gewag van, ook andere ploegen weten vaak geen raad met het afwijkende 4-4-2 van Ernest Faber en Marcel Groninger. Met 2 spitsen, naar binnen trekkende buitenspelers en opkomende backs is het aanvalsspel van FC Groningen moeilijk te verdedigen. En helemaal als de bal snel van voet tot voet gaat en meerdere aanvallers de diepte kiezen.

Topscorer

Tegen Heracles maakten beide spitsen 3 van de 4 goals. Mimoun Mahi voegde zich met 2 treffers bij het selecte groepje topscorers van de eredivisie. Hij staat nu op 8 doelpunten. De 22-jarige aanvaller scoorde niet alleen 2 maal, hij was bovendien zuiver in zijn passing. Maar liefst 84 % van zijn passes kwam bij een medespeler aan, een hoog percentage voor een aanvaller.

Alexander Sørloth

Zijn aanvalspartner Alexander Sørloth (21) leed veel meer balverlies, maar ook de Noor kon terugzien op een goede wedstrijd. Hij gaf de assist bij de 0-1, scoorde zelf de 0-3 en was sterk in de duels met de jonge Justin Hoogma. Sørloth oogde krachtig, energiek en vrij snel. Hij was haast onherkenbaar. De Noor vertelde na afloop zich kiplekker te voelen in de kou die hij gewend was van zijn vaderland. 1 ijsbeer maakt nog geen winter, maar als de lange aanvaller zo blijft spelen, wordt hij een serieuze concurrent van Tom van Weert.

Onnodig

Sørloth leed echter nog te veel onnodig balverlies om van een topwedstrijd te kunnen spreken. In Almelo gingen bij hem nog te veel simpele passes mis. Meer spelers leden aan dat euvel. De verder goed spelende Juninho Bacuna krijgt de slordigheden maar niet uit zijn spel, en ook Bryan Linssen raakte de bal te vaak eenvoudig kwijt. Zelfs Simon Tibbling leed geregeld slordig balverlies. De begaafde Zweed was minder secuur dan normaal. FC Groningen moest door alle onnauwkeurigheden vaker achter de bal aanlopen dan nodig was.

Aantrekkelijk

Met Vitesse wacht zaterdagavond in het Noordlease Stadion – aftrap 20.45 uur – een aantrekkelijke tegenstander. De vaardige Arnhemse ploeg won zondagmiddag overtuigend met 3-1 van FC Twente en zal het uiterste vergen van FC Groningen. Tussen Vitesse (zevende) en FC Groningen (negende) zit maar 3 punten verschil. Een mooi affiche.