Groninger Museum verwerft belangrijk werk van Jan Altink

GRONINGEN - Het Groninger Museum heeft een belangrijk schilderij van Jan Altink verworven: 'Schip met rood zeil'. Dit werk uit 1926 is volgens het museum 'een prachtig voorbeeld van de expressionistische schilderkunst binnen de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg'.

Jan Altink was in 1918 een van de medeoprichters en tevens bedenker van de naam van kunstenaarskring De Ploeg. Zijn krachtigste werken maakte hij in de jaren '20 van de vorige eeuw. Met name in de jaren 1924-1926 ontwikkelde Altink een bijzonder schilderkunstig idioom. Er ontstond een reeks werken, veelal in staand formaat, die alle min of meer volgens dezelfde principes waren opgebouwd: een hooggeplaatste horizon, omhoogschietende weg, sloot of omgeploegd stuk land, rugfiguren en geschilderd met wasverf in doorgaans heldere ongemengde kleuren.

Schip met rood zeil

Het schilderij 'Schip met rood zeil' is hier een treffend voorbeeld van. Met dit schilderij, waarin waterwegen het land omringen, bracht Altink een bijzonder aspect van het Groninger landschap op een gedurfde manier in beeld. Het werk vormt voor het Groninger Museum een belangrijke aanvulling op de verzameling De Ploeg. Het schilderij is vanaf dinsdag 17 januari te zien in de permanente tentoonstelling 'De Collectie'. Het Groninger Museum heeft het schilderij verworven met steun van de BankGiro Loterij en de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Mevrouw M. Boersma Fonds.