Noord Nederlands Toneel trapt af met grote productie: 'Carrousel'

GRONINGEN - Artistiek directeur en regisseur Guy Weizman trapt bij het Noord Nederlands Toneel (NNT) af met een ongekend grote productie: 7 acteurs van het Noord Nederlands Toneel, 4 dansers van Club Guy & Roni en 6 musici van Asko|Schönbergs K[h]AOS brengen de voorstelling 'Carrousel'.

Met de komst van Guy Weizman werkt het NNT aan een nieuwe theatertaal: theater van nu in de taal van nu. Weizman: “Al heel wat generaties leggen zich niet langer vast op 1 activiteit of op 1 genre maar bewegen zich op veel verschillende terreinen. Zo zou theater ook moeten zijn.”

Carrousel

Het door Sydney Pollack verfilmde boek 'They Shoot Horses Don't They?' is een belangrijke inspiratiebron voor 'Carrousel', een voorstelling die bezoekers meesleept in een eindeloze en uitputtende dansmarathon. Regisseur Guy Weizman vraagt zich af hoe het toch komt dat veel mensen, waaronder hijzelf, zo graag naar het lijden van een ander kijken tijdens sportwedstrijden, reality-shows, het journaal, films, social media of theatervoorstellingen. Brengt het je eigen geluk net iets meer onder handbereik? "We tonen in 'Carrousel' hoe het lijden van enkelen entertainment voor de massa wordt. Hoe tv en social media ons de mogelijkheid bieden om het leed van de wereld van heel dichtbij te zien, maar ons tegelijkertijd op veilige afstand houden. 'Carrousel' gaat daarmee ook over mensen die niet gezien maar wel bekeken worden. Kijkt u toe als iemand kopje onder gaat?”

Interdisciplinair theaterhuis

De ambities van het nieuwe artistieke team van het NNT zijn groot. Het gezelschap bouwt aan een interdisciplinair theaterhuis waar de huidige tijd gevangen wordt met innovatief totaaltheater. Alle disciplinekaders worden hiervoor opgeheven: theater van nu, in de taal van nu. Bij alle voorstellingen van 'Carrousel' is boventiteling in het Engels. 'Carrousel' gaat zaterdag 4 maart in première in de Stadsschouwburg Groningen en toert tot en met zaterdag 27 mei door Nederland en België.