UMCG zet technisch geneeskundigen in bij zorg voor patiënten

GRONINGEN - Het UMCG zet vanaf deze maand technisch geneeskundigen in op de afdelingen kinderintensive care en chirurgie.

Het gaat om zogenoemde ‘fellowships’ in samenwerking met de Universiteit Twente, waarbij 2 technisch geneeskundigen in het ziekenhuis verder worden opgeleid in de patiëntenzorg.

Beademing ernstig zieke kinderen

Op de afdeling kinderintensive care (IC) van het Beatrix Kinderziekenhuis wordt de technisch geneeskundige opgeleid tot een academisch geschoolde ‘respiratory therapist’. Deze wordt verantwoordelijk voor de beademing van ernstig zieke kinderen en het introduceren van nieuwe technieken om een meer op de individuele patiënt afgestemde beademing mogelijk te maken. Medisch hoofd Martin Kneyber van de kinder-IC: “Beademing van ernstig zieke kinderen lijkt iets gewoons omdat het de dagelijkse praktijk op een IC is. Maar we weten dat als we het niet goed doen en daarmee de longfunctie van kinderen nadelig beïnvloeden, het gevolgen heeft voor kwaliteit van leven en functioneren op volwassen leeftijd. Daarom is een toegewijde zorgprofessional in de vorm van een technisch geneeskundige noodzakelijk bij de beademing van kinderen op de intensive care.”

Hittebehandeling

Op de afdeling hepato-pancreato-biliaire chirurgie worden patiënten behandeld met lever-, galweg- en alvleesklieraandoeningen. Hier wordt de technisch geneeskundige ingezet bij een minder belastende, effectieve behandeling van patiënten met leverkanker. Bij deze behandeling wordt de tumor met een naald aangeprikt en met microgolven verhit. De naald wordt zeer nauwkeurig ‘gestuurd’ door een robotarm die daarbij gebruik maakt van scanbeelden van de tumor. Chirurg Koert de Jong: “De technisch geneeskundige gaat ons helpen om de hittebehandeling nog beter te maken. We verwachten dat de combinatie van dokter en technologisch expert een grote meerwaarde gaat opleveren, waar de patiënt uiteindelijk baat bij heeft.”

Technische Geneeskunde

De Universiteit Twente is in 2003 gestart met de opleiding Technische Geneeskunde. Aanleiding was de constatering dat de oprukkende technologie in de gezondheidszorg vraagt om professionals die diepgaande kennis van technologie en geneeskunde weten in te zetten voor de verbetering van de zorg voor patiënten. Om de kwaliteit van technisch geneeskundigen in de klinische praktijk te waarborgen, is het noodzakelijk om technisch geneeskundigen na hun studie op te leiden tot zorgprofessional als onderdeel van het behandelteam in een specifiek klinisch domein.