Kunst in De Fontein: expositie Sabine Liedtke

GRONINGEN - In De Fontein in Groningen is woensdag een expositie geopend met werken van Sabine Liedtke uit Smallingerland. Deze tentoonstelling loopt tot 22 februari.

Sabine Liedtke (1971) studeerde aan de kunstacademie in Kampen en Academie Minerva in Groningen. Ze exposeerde in onder andere Groningen, Drachten, Leeuwarden, Delft en Rotterdam. Ook nam zij deel aan groepstentoonstellingen in het buitenland. “Mijn werk ontstaat naar aanleiding van dingen die mij erg fascineren", zegt Liedtke over haar werk. "Zo ben ik jaren bezig geweest met het dementeringsproces van mijn moeder. Wat gebeurt er allemaal in dat hoofd? De afgelopen 3 jaar was ik bezig met het nazi- en oorlogsverleden van mijn Duitse familie. Wat gebeurde er in hun hoofden?"

Tekeningen

"Ik maak vooral tekeningen, het liefst met potlood op papier. Verder maak ik soms grafiek (etsen) en schilderijen. De tekeningen die ik maak beginnen meestal met ordenen, schetsen of schrijven van gedachten in een schetsboekje. Ik speel in mijn tekeningen met figuratie en abstractie. Als iets dan alleen figuratief is vind ik het ‘niet af’ of ‘saai’. De tekeningen maken zichtbaar wat ik voel, denk, mooi vind of waar ik bang voor ben." "Meestal ontstaan er meerdere lagen in mijn werk. Zo worden de tekeningen langzaam opgebouwd en zijn soms diffuus. Het laat de twijfel zien die ik voel. De kijker kan iets anders zien dan wat ik zelf zie. Dat vind ik ook belangrijk, dat iemand zijn eigen fantasie erop los kan laten en dat er emotie ontstaat, positief of negatief. "