Fototentoonstelling 'Opkomen en Verdwijnen’ in provinciehuis

GRONINGEN - Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk opent donderdag 12 januari in het atrium van het provinciehuis in Groningen de tentoonstelling 'Opkomen en Verdwijnen’ van Marieke Kijk in de Vegte. Publiek kan de tentoonstelling van 13 tot en met 27 januari op werkdagen bekijken.

Marieke Kijk in de Vegte maakte de foto's voor de Post Middendorp Opdracht van de provincie Groningen. De Post Middendorp Opdracht wordt sinds 1989 eens in de 2 jaar verstrekt aan een fotograaf. Deze fotograaf wordt daarbij geacht een fotoserie te maken 'over de menselijke geschiedschrijving van onderwerpen binnen een specifiek thema in de provincie Groningen'. Het idee voor de Post Middendorp Opdracht komt van directeur Ton Broekhuis van Noorderlicht en Eddie Marsman, docent aan de Fotoacademie Groningen. De naam is ontleend aan arts Pieter Bloemers Middendorp en fotograaf Tonnis Post. Zij legden aan het begin van de twintigste eeuw gezamenlijk de woonomstandigheden op het Groningse en Drentse landschap vast.

Water

Marieke Kijk in de Vegte kreeg de Post Middendorp Opdracht in april 2016. Zij kreeg de opdracht een serie foto's te maken met het thema water en in het bijzonder het promoten van natuur. In de tentoonstelling laat Kijk in de Vegte zien hoe het maakbare landschap op 2 manieren wordt beleefd. Bij Kloosterburen is het 'economische land' te zien, waarbij land is gewonnen op het water, en bij Wedde en het Groninger deel van het Zuidlaardermeer is nieuwe natuur te zien, waarbij juist land is teruggeven aan het water en de natuur.

Marieke Kijk in de Vegte

Marieke Kijk in de Vegte werd geboren in Oss en studeerde aan Academie Minerva. Ze werkt als freelance fotograaf voor verschillende opdrachtgevers, met name uit het Noorden van het land. Ze maakte verschillende reportages voor het tijdschrift Noorderbreedte, met als thema de beleving van het landschap. Dit is een centraal thema in haar werk. Naast freelance fotograaf is Kijk in de Vegte ook docent en mentor op de Fotolocatie in Haren en op Academie Minerva in Groningen. De fotograaf werd voor de Post Middendorp Opdracht geselecteerd door een commissie van deskundigen bestaande uit de vorige winnaar Eva Gjaltema-Thedens, fotograaf Harry Cock en lector Anne Nigten van Academie Minerva.