FC Groningen gehandicapt naar Heracles

GRONINGEN - Zonder de verkochte Albert Rusnák, de geschorste Hans Hateboer en de geblesseerde Tom van Weert doet FC Groningen zaterdag bij Heracles een aanval op de negende plaats.

Door Wim Masker

In Groningen eindigde het duel in 0-0. In Almelo is Desevio Payne waarschijnlijk de vervanger van Hateboer. Een mooie testcase voor de 21-jarige rechtsback van Jong FC Groningen, die in Brahim Darri meteen een lastige tegenstander krijgt. Voldoet Payne, is er alle aanleiding om hem te laten staan, aangezien Hateboer toch geen toekomst meer ziet bij de club.

Houterig

De trainers lijken aan Alexander Sørloth de voorkeur te geven als vervanger van Van Weert. De buitenwacht zou waarschijnlijk kiezen voor de productievere Danny Hoesen. De trainers staan echter elke dag met de spelers op het veld en zien misschien op de training acties van de Noor, die hij in de wedstrijd zelden of nooit laat zien. Van zijn 10 invalbeurten was nog niet de helft bevredigend.

Alles of niets

Voor de vervanging van Rusnák gaat het tussen Byran Linssen en Oussama Idrissi. Al is het ook mogelijk dat Ruben Jenssen – net als bij Kaiserslautern – uiteindelijk op links belandt en Tom Hiariej of Samir Memisevic verdedigende middenvelder wordt. Het is lastig in te schatten wat de gevolgen zijn van het vertrek van Rusnak voor het aanvalsspel van FC Groningen. Scoren deed de Slowaak dit seizoen slechts 1 keer: de fraaie 0-3 bij PEC Zwolle. Assists leverde hij niet. Wel was hij balvaster dan zijn beoogde vervangers. Idrissi en Linssen zijn meer aanvallers dan middenvelders. Hun acties hebben vaak een alles-of-niets-karakter. Ze waren bij respectievelijk 2 en 4 goals betrokken.

2 spitsen

In een eindejaarsinterview in deze krant vertelde Ernest Faber dat hij een systeem met 2 spitsen wel bij FC Groningen vindt passen. Met 23 goals in 17 wedstrijden behoort zijn ploeg tot de middenmoot in de eredivisie. Het leeuwendeel van de productie komt voor rekening van de spitsen. Mimoun Mahi, Tom van Weert, Danny Hoesen en Alexander Sørloth waren samen goed voor 16 goals. Daar is niks mis mee.

Improductief

Wil FC Groningen de productie opvoeren, dan zullen de aanvallende middenvelders vaker moeten scoren. Verdedigers en controlerende middenvelders zijn niet de meest aangewezen doelpuntenmakers, al laat hun gezamenlijke productie – 1 goaltje slechts, van Hateboer – wel te wensen over. De centrale verdedigers mogen best eens een keer raak koppen uit een vrije trap of corner en van controleurs mag je verwachten dat ze af en toe toeslaan in de rebound, of met een afstandsschot. Kortom: genoeg ruimte voor verbetering.