Kopperprent 2017 Grafisch Centrum Groningen

GRONINGEN - Het Grafisch Centrum Groningen heeft op Koppermaandag, het drukkersfeest op de eerste maandag na Driekoningen, een prent uitgegeven met een reproductie van een schilderij van een lid van De Ploeg.

De Kopperprent van 2017 toont de aquarel ‘Steentil bij Aduard’ van Johan Dijkstra, uit de collectie van de Stichting Johan Dijkstra.

Johan Dijkstra

Johan Dijkstra (1896-1978) was in 1918 een van de oprichters van De Ploeg. Na zijn opleiding aan de Academie Minerva en de Amsterdamse Rijksacademie ontwikkelde hij zich snel tot een veelzijdig kunstenaar: hij schilderde en tekende niet alleen veel, maar was ook een inventief graficus en boekverzorger. Bovendien maakte hij vanaf de jaren '30 naam met monumentale ontwerpen: veel Groningers kennen zijn schilderingen in de trouwzaal van het Stadhuis en de vensters in de aula van het Academiegebouw.

Schilderachtige plekken rond de stad

Dijkstra werkte graag buiten en legde veel schilderachtige, inmiddels verdwenen plekken rond de stad vast. De karakteristieke achttiende-eeuwse stenen brug of ‘til’ over het Aduarderdiep bij Steentil komt een aantal keren terug in zijn werk. Bij het schilderen van deze aquarel uit 1924 stond hij met de rug naar het vlakbij gelegen Aduard. Ook hier is de situatie inmiddels ingrijpend veranderd: Dijkstra gaf op de voorgrond nog de aanbrug weer die in de jaren dertig werd afgebroken nadat het zijkanaal van het Aduarderdiep was gedempt.

Voor lezers Gezinsbode

De Kopperprent wordt traditiegetrouw te koop aangeboden aan de lezers van de Groninger Gezinsbode. De prent kan besteld worden door een in (de papieren versie van) de Groninger Gezinsbode afgedrukte bon in te vullen en naar het Grafisch Centrum Groningen (Warmoesstraat 41, 9724 JJ in Groningen) te sturen. De prent kan via de website van het Grafisch Centrum ook rechtstreeks besteld worden. Een losse prent kost 25 euro. Een ingelijste versie in een blankhouten lijst met passe-partout kost 85 euro. Het formaat van de afbeelding is 38 x 52 centimeter en van de ingelijste versie, inclusief passe-partout, 58 x 70,5 centimeter. Iedereen die de prent bestelt krijgt bericht; aangezien het inlijsten veel tijd kost, kan het wel even duren voor de ingelijste prenten af te halen zijn. De prent (niet ingelijst) kan ook tijdens de open dag van het Grafisch Centrum op zaterdag 14 januari tussen 11.00 en 15.00 uur opgehaald worden.

Sinds 1996

Het Grafisch Centrum biedt de lezers van de Groninger Gezinsbode al sinds 1996 een prent aan naar een schilderij van een Ploegschilder met een typerende kleurrijke Groningse voorstelling. Aan bod zijn geweest: Jan van der Baan (een van de oprichters van het Grafisch Centrum), Jan van der Zee, Jan Altink, Johan Dijkstra, Hendrik Werkman, George Martens, Job Hansen, Ruurd Elzer, Jan Wiegers en Jannes de Vries. Het is de vierde keer dat er een Kopperprent wordt uitgegeven met een werk van Johan Dijkstra.