Alfa-college opent nieuwe locatie aan Hoendiep

GRONINGEN - Aan het Hoendiep 1 in Groningen wordt dinsdag 10 januari een nieuwe locatie geopend van het Alfa-college. Marion Arends, directeur van de locatie Admiraal de Ruyterlaan, neemt de openingshandeling voor haar rekening.

Op de nieuwe locatie worden 6 klassen van de afdeling Educatie en Inburgering van het Alfa-college gehuisvest. Dat betekent dat 100 inburgeraars, begeleid door 7 docenten en 10 vrijwilligers, er aan het 2-jarige inburgeringsprogramma zullen beginnen.

Uit haar voegen gegroeid

Het aantal inburgeraars dat lessen volgt bij het Alfa-college, is sinds 2015 verdrievoudigd tot 500 mannen en vrouwen. De huidige locatie aan de Admiraal de Ruyterlaan is daardoor uit haar voegen gegroeid. Volgens Marcel Werkman en Rudi Knol, managers Educatie en Inburgering, groeit het aantal inburgeraars in 2017 ook nog door. Werkman is enthousiast over de nieuwe locatie én over de inburgeraars: “Ik zie veel jonge mensen met een enorme leergierigheid en drive. Ze willen snel aan de studie, de Nederlandse taal leren en onderdeel uitmaken van onze samenleving.” “In de media horen we veel negatieve verhalen over vluchtelingen, maar de ervaringen van het Alfa-college zijn juist erg positief. Wij zien dat ze hun leven vaak snel weer willen oppakken. Als je ziet hoe goed onze inburgeraars de taal spreken na 1 jaar, dan ben ik daar erg trots op. Vooral als je bedenkt dat wij als Nederlanders hier op de basisschool 8 jaar over mogen doen.”

Inburgeringstraject

Het inburgeringstraject beslaat 3 tot 4 dagdelen per week. Daarnaast volgt een student in veel gevallen tegelijkertijd al een mbo-studie of doet een taalstage. Tijdens de taalstage, waarbij de inburgeraar de hele dag Nederlands moet praten, doet hij of zij alvast ervaring op in het toekomstige werkveld en leert Nederlandse bedrijven kennen.