Kunstwerk uit privécollectie David Bowie vanaf dinsdag in Groninger Museum

Groningen - [caption id="attachment_55329" align="alignright" width="167"] David Bowie.[/caption]

GRONINGEN - Het werk 'Courtoise Manière' van kunstenaar Nathalie du Pasquier is vanaf dinsdag 10 januari te zien in het Groninger Museum. Het museum kocht dit werk in november aan tijdens een veiling van kunstwerken uit de privécollectie van David Bowie. Het is 10 januari ook een jaar geleden dat David Bowie overleed. Na zijn overlijden kwam een nieuw aspect aan het licht: Bowie was een gepassioneerd verzamelaar van Memphis-design uit de jaren '80.

Objects for the electronic age

De schaal 'Courtoise Manière' is onderdeel van de reeks Objects for the electronic age, die Du Pasquier samen met haar echtgenoot George James Sowden bedacht in 1983. Deze reeks karakteristiek voor de mentaliteit van Memphis, waarvan zij de medeoprichters waren: decoratie is belangrijker dan techniek, materialen worden in ongebruikelijke kleuren en combinaties gebruikt en de boodschap gaat over associaties, niet over functioneel gebruik. Het laminaat (geperste kunststof) is speciaal gemaakt op basis van tekeningen van Du Pasquier door Abet Laminati. Alle objecten werden met de hand gemaakt door Giuseppe Verdi voor Arc 74 studio in Milaan, in een kleine oplage. Daarom is elk voorwerp verschillend en uniek te noemen.

Eerder in Groninger Museum

De reeks werd in 1985 voor het eerst getoond in het Groninger Museum, toen museumdirecteur Frans Haks zich begon te interesseren voor radicaal Italiaans design. Dit leidde behalve tot tentoonstellingen en aankopen, uiteindelijk tot het postmodernistische nieuwe museumgebouw. De fruitschaal van Du Pasquier vormt daar een schakel in.