'Noordelijke provincies moeten samenwerken om mee te blijven doen'

GRONINGEN - Willen de noordelijke provincies in Den Haag en Brussel écht iets bereiken dan zullen ze veel intensiever moeten samenwerken. Dat was woensdag de conclusie van de door 900 ondernemers en bestuurders bezochte Noord-Nederlandse Nieuwjaarsreceptie in MartiniPlaza in Groningen.

Voormalig ABN AMRO-bestuurder en minister Gerrit Zalm onderstreepte deze conclusie, evenals voorzitter Sieger Dijkstra van de organiserende Stichting Noord-Nederland&. Om dat statement kracht bij te zetten, lanceerde de stichting de NoordKrachtig-prijs. Deze prijs is bedoeld voor een persoon of instantie die zich inzet om de kracht van Noord-Nederland als geheel verder te laden. Iemand die zonder noordelijke provinciegrenzen denkt, handelt en pleit.

Harrie Langman

De eerste NoordKrachtig-prijs werd postuum toegekend aan Harrie Langman, minister van Economische Zaken in het kabinet Biesheuvel I. Langman wordt met name herinnerd als naamgever van het Langman-akkoord uit 1998. Dit akkoord voorzag in een miljardensteun aan de provincies Groningen, Drenthe en Friesland.

Provinciale ondernemersprijzen

Verder was er aandacht voor de winnaars van de 3 provinciale ondernemersprijzen en de Jonge Ondernemers Prijs in Noord-Nederland. Boswachter/ tv-persoonlijkheid Arjan Postma trok een parallel tussen het gedrag van de teams en het gedrag van beesten in de natuur. “Waarom leven beesten die niets met elkaar hebben toch – min of meer – samen in een kudde? Omdat de ene heel goed kan luisteren en de andere heel sterk is. Dat zou veel ondernemers kunnen inspireren”, aldus de van oorsprong Groninger boswachter.