Dans gevat in fotografie

GRONINGEN - In januari stelt fotograaf Eddy Smid (Oszkar PhotoGraphy) twee aspekten van Hongarije aan U voor : Dans en muziek in Hongarijë en de ‘Upgrading’van de stad Pecs (2009-2010). De foto’s zijn te zien in galerie Lichtzone in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat.

Dans en muziek zijn voor veel Hongaren een eerste levensbehoefte. Eddy Smid is al sinds 1998 bezig dit fotografisch vast te leggen. In Hongarije bestaan veel meer soorten dans en muziek dan we denken; uitgevoerd door minderheden met hun eigen culturele oorsprong, zoals Schwaben, Roma, Kroaten, Serviërs en Moldaviërs.

Dans en muziek verbindt de mensen, heeft mensen verbonden en zal mensen blijven verbinden, vooral in Hongarije waar de muzikale tradities van jongs af aan worden bijgebracht. Eddy denkt aan al die keren dat op het grote centrale marktplein in Pécs verschillende soorten volksmuziek en volksdansen werden uitgevoerd en hoopt met zijn fotoserie de momenten van ‘overgave’ van dansers en muzikanten met u te kunnen delen.

‘Upgrading’ van Pécs gaat over de rigoreuze aanpak van Pécs in 2009, waar met man en macht gewerkt werd aan de renovatie van de stad, voordat die in 2010 Europese Culturele hoofdstad zou worden. ‘Upgrading’ betekende afbraak én opbouw van huizen, straten en pleinen. Er is daar toen geweldig veel werk verzet door bouwvakkers en daar getuigen zijn foto’s van.