Eindstand meldpunt vuurwerkoverlast: 899 meldingen in gemeente Groningen

GRONINGEN - Vanuit de gemeente Groningen zijn 899 meldingen binnengekomen op het meldpunt vuurwerkoverlast. In totaal zijn - uit het hele land - bijna 48.000 meldingen binnengekomen op op vuurwerkoverlast.nl. Het meldpunt sloot dinsdag om middernacht. 

Het overgrote gedeelte van de meldingen in de gemeente Groningen betroffen ‘harde knallen of vuurwerkbommen: 693. In de categorie ‘gevaarlijke of stressvolle situatie voor dieren’ kwamen 112 meldingen binnen. Van ‘Gevaarlijke situatie voor toeschouwers of voor voorbijgangers’ was volgens de melders 38 maal sprake.

Korrewegwijk

Het grootste aantal meldingen in de gemeente Groningen kwam binnen uit de Korrewegwijk (116), gevolgd door Lewenborg (86) en Beijum (85). Helpman en de Wijert waren samen goed voor 74 meldingen. De aantallen meldingen uit Hoogkerk (50) de Oosterpark (49), Corpus de Hoorn en Hoornse Meer (48) de Binnenstad (46), de Hunze en Ulgersmaborg (45), Vinkhuizen (42) en de Schilderswijk (41) lagen dicht bij elkaar in de buurt.

Bewustwording

[caption id="attachment_64668" align="alignright" width="120"]Benni Leemhuis. Benni Leemhuis.[/caption] Het landelijke beeld is een afname van het aantal meldingen van vuurwerkoverlast. Volgens fractievoorzitter Benni Leemhuis van GroenLinks in Groningen zijn de negatieve kanten van vuurwerk nog niet opgelost, maar heeft de maatschappelijke discussie over vuurwerkoverlast wel tot meer bewustwording geleid. “De sociale norm rond het afsteken van vuurwerk is langzaam aan het veranderen", constateert Leemhuis. "Mensen houden meer rekening met hun buren. Ook vuurwerkvrije zones hebben een positief effect.” GroenLinks maakt zich nog altijd zorgen over het aantal incidenten met letsel en schade. “Vuurwerk is in de afgelopen jaren steeds zwaarder en gevaarlijker geworden. In de handen van amateurs leidt dat tot ongelukken. Vandaar dat het allergrootste deel van de meldingen bestaat uit harde knallen door vuurwerkbommen.

Provincie Groningen

Het aantal meldingen in de gehele provincie Groningen bereikte het getal van 2034. Het overgrote gedeelte van die meldingen betroffen ook ‘harde knallen of vuurwerkbommen: 1552. Van ‘gevaarlijke of stressvolle situatie voor dieren’ kwamen 285 meldingen binnen. De melding ‘Gevaarlijke situatie voor toeschouwers of voor voorbijgangers’ werd 57 maal gedaan. Uit de gemeente Haren kwamen 47 meldingen binnen, waarvan 28 voor harde knallen, gevolgd door 11 meldingen van gevaarlijke of stressvolle situaties voor dieren. De gemeente Ten Boer kende 29 meldingen, waarvan 20 in het dorp Ten Boer, 3 uit Ten Post en Garmerwolde, 2 uit Thesinge en 1 uit Sint-Annen. Ook hier spanden de meldingen van harde knallen de kroon (20), gevolgd door gevaarlijke of stressvolle situaties voor dieren (7) Top 5 meldingen in de provincie naast de gemeente Groningen: • Gemeente Hoogezand - Sappemeer - 130 • Gemeente Oldambt - 127 • Gemeente Stadskanaal - 112 • Gemeente Veendam - 100 • Gemeente Menterwolde - 62

Meldpunt

Het meldpunt vuurwerkoverlast was deze jaarwisseling voor het vijfde opeenvolgende jaar geopend. Het is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties. Ze pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast. Met het meldpunt willen ze de Tweede Kamer en gemeentes inzicht geven in de omvang van het vuurwerkprobleem.