FC Groningen Wintersale

GRONINGEN - FC Groningen is maandag de voorbereiding op de tweede seizoenshelft begonnen. Onduidelijkheid is er over de selectie. Diverse spelers komen in aanmerking voor een wintertransfer.

Door Wim Masker

De selectie telde voor de winterstop 23 spelers, onder wie enkele ervaren reserves met weinig uitzicht op een basisplaats. Zij hebben te horen gekregen dat ze mogen vertrekken. Dat heeft ook een financiële reden. De huidige selectie is te duur. Het begrote tekort van 5 ton dreigt royaal te worden overtroffen, doordat enkele verwachte zomertransfers niet doorgingen.

Van der Laan

Een van de spelers die – nog steeds – mag vertrekken is Martijn van der Laan. Voor de 2 posities centraal achterin moet de 28-jarige Groninger Kasper Larsen, Samir Memisevic en Etiënne Reijnen voor zich dulden. Van der Laan kwam voor de winterstop slechts 2 helften in actie. Henk de Jong, de nieuwe trainer van De Graafschap, zou hem graag willen meenemen naar Doetinchem. Onder De Jong veroverde Van der Laan in 2014 bij Cambuur de Zilveren Schoen, de prijs verbonden aan de tweede plaats in het cijferklassement van De Telegraaf. De linksbenige verdediger heeft nog een contract tot medio 2018.

Maduro

Ook voor Hedwiges Maduro is er weinig toekomst bij FC Groningen. De bijna 32-jarige oud-international mocht eveneens in de zomer al weg. Net als Van der Laan moet hij voor zijn favoriete positie, centraal op het middenveld, 3 spelers voor zich dulden: Ruben Jenssen, Tom Hiariej en Juninho Bacuna. Komt er voor hem geen interessante club, dient hij zijn contract uit. Zijn verbintenis eindigt op 30 juni. Dat geldt ook voor Tom Hiariej. De Groninger heeft ook wel oren naar een transfer.

Overschot aanvallers

Hans Hateboer (bijna 23) en Albert Rusnák (22) wilden de club deze zomer uit eigen beweging al verlaten. Serieuze belangstelling bleef toen echter uit. FC Groningen hoopt de 2 nu deze winter te slijten. De transfers zijn op het moment dat u dit leest mogelijk al beklonken. Voor Hateboer komt er vrijwel zeker een vervanger, voor Rusnák niet. Ook bij een vertrek van derde spits Danny Hoesen zal FC Groningen op de transfermarkt waarschijnlijk niet actief worden. De club heeft aanvallers genoeg.

Sneller handelen

De kans bestaat dat meer basisspelers vertrekken. Sergio Padt, Simon Tibbling en ook Kasper Larsen scoren hoog in verschillende, belangrijke statistieken waarop scouts tegenwoordig afkomen. De leiding van FC Groningen moet ervoor waken dat de wintertransferperiode niet net zo’n verloop krijgt als die in augustus. De vacatures werden toen erg laat ingevuld. Met een mislukte competitiestart tot gevolg.