FC Groningen: 6 punten minder dan vorig seizoen

GRONINGEN - FC Groningen heeft in de eerste competitiehelft 6 punten minder vergaard dan vorig seizoen. Waren het er toen 26, nu zijn het er 20.

Door Wim Masker

Vooral in het Noordlease Stadion heeft de ploeg van Ernest Faber onverwacht veel punten laten liggen. Een club die in de subtop wil spelen, moet een groot aantal thuiswedstrijden tegen clubs uit het rechter rijtje kunnen winnen. FC Groningen won er slechts 2 van de 5 die voor de winterstop op het programma stonden: van ADO (2-1) en Roda JC (2-0). De wedstrijden tegen Sparta (1-1), Heracles (0-0) en Go Ahead (1-1) leverden slechts gelijke spelen op.

Rivalen

Ook thuiswedstrijden tegen rivalen uit de subtop zal je niet allemaal winnen, maar FC Groningen verloor er al 3 van de eerste 3. Zowel FC Twente (3-4) als SC Heerenveen (0-3) ging met de punten aan de haal. Alleen AZ (2-0) werd verslagen. De nederlaag in de openingswedstrijd tegen de sterke titelkandidaat Feyenoord was niet abnormaal. De hoogte van de nederlaag (0-5) was dat wel.

‘Bonuspunten’

In de 8 uitwedstrijden tot dusver pakte FC Groningen 4 ‘bonuspunten’: bij PSV (0-0) en FC Utrecht (1-5). Reisjes naar Eindhoven en Utrecht leveren immers doorgaans geen punten op. Tegen Vitesse (2-1) en Ajax (2-0) werden in te calculeren nederlagen geleden. De puntenoogst tegen PEC Zwolle (0-4), NEC Nijmegen (1-1), Excelsior (2-0) en Willem II (2-1) was daarentegen aan de lage kant voor een club met subtopambities.

Vervolg ‘thuis’

FC Groningen veroverde vorig seizoen na de winterstop 24 punten uit 8 thuiswedstrijden en 9 uitwedstrijden. In het nieuwe jaar staan nog zware thuiswedstrijden tegen Ajax, PSV, Vitesse en FC Utrecht op het programma. Die leverden vorig jaar 0 punten op. Daar is winst te boeken. De 4 thuiswedstrijden tegen ‘kleinere’ ploegen waren toen goed voor 10 punten. Tot half mei komen NEC, PEC, Excelsior en Willem II nog langs.

Vervolg ‘uit’

Van de 9 nog te spelen uitwedstrijden vallen er 4 in de categorie ‘zeer uitdagend’: die tegen Feyenoord, AZ, Heerenveen en Twente. De wedstrijden tegen ADO, Roda, Sparta, Go Ahead en Heracles bieden meer perspectief op puntenwinst. Echt zwakke ploegen telt de eredivisie dit seizoen echter niet. Iedereen kan van iedereen winnen, zoals koploper Feyenoord onlangs ervoer op bezoek bij nummer laatst Go Ahead. En zoals ook FC Groningen zondag ondervond.

Groninger Gezinsbode