In Stad | Vreemde eend

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar.[/caption]

In 2005 studeerde Albert Westerhoff (37) af als beeldhouwer aan Academie Minerva in Groningen. Het werken in zijn atelier ziet hij als een manier om eeuwig te blijven spelen. "Dat spelen verlies je als volwassene stapje bij beetje als je niet oppast." Hij besloot zijn oude speelgoed weer terug te vinden op Marktplaats en rommelmarkten. "Van dat speelgoed maak ik mallen. In die mallen giet ik was. Dan heb ik dus wassen kopieën van mijn speelgoed. Daarmee kan ik dan weer boetseren en modelleren. Hier stel ik nieuwe figuren mee samen die vervolgens in brons worden gegoten." Galerie with tsjalling: (Kostersgang 26a) toont tot en met 28 januari onder meer de kleine bronzen 'Mr. Busts' die Westerhoff samenstelde uit fragmenten van speelgoed waar hij vroeger mee speelde. De serie bestaat uit 27 beelden en wordt voor het eerst compleet getoond.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_67578" align="aligncenter" width="383"]InStad2_Bronzen Mr-bustes van Albert Westerhoff. Bronzen 'Mr. Busts' van Albert Westerhoff.[/caption] Westerhoff is naast beeldhouwer ook werkzaam als docent kunstgeschiedenis aan het Noorderpoort. En hij heeft een deeltijdbaan bij CBK Groningen als baliemedewerker. Als beeldhouwer ontmoet hij weinig soortgenoten in de stad. "In Groningen zijn niet veel beeldhouwers. Sterker nog: Nederland is heel beeldhouwarm. Het is wel eens uitgelegd dat het met de vlakte van het land te maken heeft. Als je ging houwen dan heb je steen nodig. In Italië heb je van die marmerbergen. De beeldhouwers gingen daar gewoon bij wonen. Het is eigenlijk heel logisch dat Mondriaan uit Nederland komt. Dat heeft ook te maken met een soort van ruimtelijk besef, een wat platter wereldbeeld. Een Michelangelo had nooit uit Nederland kunnen komen. In die zin ben ik misschien een vreemde eend in de bijt."
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_67580" align="aligncenter" width="383"]Westerhoff met een surreëel wezen, uitvergroot op basis van een houten insectenbouwpakket. Op de achtergrond tekeningen van Esmay Groot Koerkamp. Westerhoff met een surreëel wezen, uitvergroot op basis van een houten insectenbouwpakket. Op de achtergrond tekeningen van Esmay Groot Koerkamp.[/caption] Naast de beelden van Albert Westerhoff toont Esmay Groot Koerkamp (23) tekeningen in galerie with tsjalling:. Ze studeerde dit jaar af aan de kunstacademie AKI in Enschede, waar haar monumentale tekeningen meteen opvielen door het grote gebaar en het tekenplezier dat eraf spatte. Ze haalt veel inspiratie uit straatcultuur.

Jos Jansen op de Haar